Bijelićeva smjena

Vedrana Kulaga
Bijelićeva smjena

Vlada Republike Srpske donijela je odluku kojom je Borislav Bijelić razriješen dužnosti predsjednika Komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama.

Poslije odluke Vlade oglasili su se brojni politički zvaničnici, uključujući predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića, i pozdravili takvu odluku. Neki su otvoreno rekli da je to trebalo učiniti mnogo ranije.

Jer, Borislav Bijelić je i predsjednik Komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama, a uz to i direktor Urbanističkog zavoda Banja Luka. Takođe je i član Upravnog odbora "Medicinske elektronike" Banja Luka.

A to ne ide. Zato je Vlada RS, poslije sjednice u petak, bila jasna i donijela "odluku o razrješenju predsjednika Komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama Borislava Bijelića zbog nespojivosti obavljanja funkcije predsjednika ove Komisije i funkcije direktora u jednoj privatnoj firmi".

Jer, nelogično je i apsurdno da se jedna te ista osoba nalazi na čelu Komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama i da paralelno sa tim obavlja poslove u upravnim i rukovodećim tijelima raznih preduzeća u Srpskoj koja su predmet revizije privatizacije ili su privatizovana u međuvremenu.

Proces revizije privatizacije preduzeća u RS u posljednje vrijeme stalno je u centru pažnju i mnogo je onih koji su otvoreno rekli da je neophodno preispitati kako je i pod kojim okolnostima obavljena privatizacija preduzeća i da li je ona popravila ili pogoršala stanje u preduzećima u RS.

Radnici brojnih preduzeća i nadležni organi tražili su proteklih dana da se ispita proces privatizacije i revizija privatizacije.

Bilo kako bilo, Vlada RS je, na zahtjev kadrovske komisije, u petak rekla svoje i smijenila Bijelića sa dužnosti predsjednika Komisije.

Kada se pogleda unazad, očigledno je da je u procesu revizije privatizacije Srpskoj nanesena velika šteta, što se uveliko odrazilo na privredu. Ko je sve odgovoran za trenutno stanje u ovoj oblasti, pokazaće vrijeme. Ali, za sve postoji početak, za koji se kaže da je najvažniji i najteži. Ostalo dolazi samo po sebi. Klupko se polako odmotava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana