Bijeli medvjedi

Veljko Zeljković

Nakon što se suočio sa ozbiljnim optužbama za korupciju najmlađi kancelar u istoriji Austrije Sebastijan Kurc podnio je ostavku, ali javnost traži od njega da se povuče i iz političkog života te zemlje. Sličan potez prije dvije godine morao je povući i tadašnji vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe zbog afere “Ibica”. Austrija je na taj način pokazala da nema nedodirljivih, ali i da su političari tu radi naroda, a ne obratno. Jednostavno, svako ko je na bilo koji način grešan nije dostojan da obavlja bilo koju državnu funkciju. Tačka.

Situacija u BiH je sasvim drugačija. Političari su zaštićeni poput bijelih medvjeda, a eventualne packe i mrlje iz političkog života se ne kažnjavaju, već se čak nagrađuju uz riječi: “Pa šta ako je ukrao milion, znači da je sposoban. Takvi nam trebaju”. Za te i takve postoje dvije istine - prava i ona koju su izmislili. Podsjećaju pomalo na potomke braće Grim, jer imaju izrazit talenat za pričanje bajki, a moto im je: “Hoćete li vjerovati svojim očima ili meni”.

U slučaju BiH sve to je upakovano i u oblandu nacionalnog te se tako “prozivanje” recimo nekog funkcionera SDA odmah naziva udarom na bošnjačke nacionalne interese i ustavni poredak. I tako već 25 godina. Najveća bošnjačka partija u BiH upravo tako funkcioniše sve ove godine.

Iako je izašao iz okvira svojih zakonskih ovlašćenja, otkazujući vojnu vježbu sa Srbijom, ministar odbrane Safet Podžić (kadar SDA) i dalje će obavljati ovu dužnost, jer je bošnjačkim glasovima “zaštićen” u Predstavničkom domu. Slična priča i u vezi sa ministarkom inostranih poslova Biserom Turković. I pored svih bisera i diplomatskih skandala ona i dalje vedri i oblači Savjetom ministara. Još jedan od kadrova SDA je poput bijelog medvjeda. Radi se Osmanu Mehmedagiću, zvanom Osmica. Iako se suočio sa ozbiljni optužbama, i to u nekoliko slučajeva, on i dalje obavlja dužnost direktora Obavještajno-bezbjedonosne agencije.

Nedodirljiv i nezamjenjiv je i Šemsudin Mehmedović, iako ima sumnjivu ratnu prošlost. Na ostavku ne pomišlja ni premijer Fadil Novalić zbog afere “Respiratori” i “Zlatne maline”. Pa gdje će onda sa mjesta direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, supruga lidera SDA. Do toga ne dolazi, jer SDA preko svojih kadrova kontroliše gotovo sve poluge vlasti, kako na entitetskom, tako i na državnom nivou. Štite svoje partijske saborce po svaku cijenu. A oni koji se drznu da to promijene, poput dosadašnjeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić, stavljaju se na crnu listu. I naravno smjenjuju “poštenim” rukama kadrova SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana