Bijeli mantili

Milijana Latinović

Ljekarska profesija je bez sumnje i dalje najprimamljivija u Republici Srpskoj, što potvrđuje podatak da je i ove godine na prvom upisnom roku na oba javna univerziteta najveća gužva upravo na medicini. Na oba medicinska fakulteta, u Banjaluci i Foči, prijavilo se mnogo više kandidata nego što je predviđeno planom upisa, zbog čega rukovodioci univerziteta već sada razmišljaju o proširenju broja mjesta. To je scenario koji se ponavlja već nekoliko godina. Dok drugi fakulteti na pojedinim odsjecima ne uspijevaju da popune ni budžetska mjesta, na medicini se redovno traži indeks više.

Biti ljekar oduvijek je bila čast i privilegija onih koji su bili spremni da zasuču rukave i dobro zagriju stolicu, pet, šest ili više godina kako bi stekli diplomu i nakon specijalizacije i polaganja Hipokratove zakletve obavljali najhumaniji posao, liječili bolesne. Ljekar nije mogao biti svako, a po nekom nepisanom pravilu i srednju medicinsku školu i medicinski fakultet oduvijek su upisivali odlikaši. One koji bi se upustili u tu avanturu uglavnom je vodila ljubav prema profesiji.

Mnogo šta se promijenilo posljednjih nekoliko godina, pa tako i motivi mnogih koji upisuju medicinu. Nažalost, taj poziv postao je sinonim za odlazak u inostranstvo. Proteklih godina stotine mladića i djevojaka koji su završili neka druga zanimanja prekvalifikovali su se i otišli u inostranstvo da rade kao njegovatelji za višestruko veće plate od ovdašnjih. U nešto manjem broju odlazili su i školovani ljekari koji su odavno ispekli zanat. I niko se nije zapitao ko će nas ili našu djecu liječiti, ako sve školovane ljekare poklonimo Njemačkoj. Zbog svega toga teško je ne zapitati se imamo li razloga za zadovoljstvo zbog velike gužve na medicinskom fakultetu? Dobro je da zainteresovanih ima i da se svršeni srednjoškolci otimaju za indeks na medicini, ukoliko im je cilj da završe fakultet, usavrše se na nekoj od svjetskih klinika i vrate u Srpsku da budu vrhunski stručnjaci u domaćim bolnicama. Ukoliko na medicinu odlaze kako bi čim diplomu uzmu u ruke spakovali kofere i kupili kartu u jednom pravcu, radost nam je kratkog daha. I nije to jedini problem koji ovih dana odzvanja među onima koji sanjaju o bijelom mantilu. Njemačka je početkom ove godine pooštrila kriterijume, pa više ne prima rado priučene medicinare. Oni koji su do diplome došli prekvalifikacijom već dobijaju odbijenice nakon što u toj evropskoj zemlji konkurišu za posao. Sve to moglo bi dovesti do situacije da naši školovani i iskusni ljekari zauvijek odu preko grane za boljim i plaćenijim poslovima, tamo gdje su i šanse da napreduju u karijeri veće, a da u našim bolnicama ostanu instant medicinari, koji su diplomu stekli za nekoliko mjeseci.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana