Bijeli hljeb za lezileboviće

Željka Domazet

Zvaničnici koji kroje sudbinu ojađenim narodima u BiH izgubili su svaku mjeru i vezu sa realnim svijetom, a to pokazuju i različite odluke koje se donose u institucijama na nivou BiH u kojima svi oni pored enormnih primanja grabe različite beneficije za koje običan svijet ne može ni sanjati da postoje.

Da apsurd bude veći, kada je donošen Zakon o ukidanju “bijelog hljeba” i kada se u javnosti mahalo kako se ostvaruju uštede, ispostavilo se da je samo riječ o šarenoj laži i da od te priče nema ništa. Naime, isti oni koji su digli ruku da se ukine “bijeli hljeb”, koji predviđa da se izabranim i imenovanim zvaničnicima na nivou BiH godinu ne isplaćuje plata koju su imali u tim institucijama, posegnuli su za “novim lijekom” za svoje džepove pa su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu, od kojeg traže da ta odluka koju su donijeli i za koju su digli ruku ne važi za njih. Kažu da se ta odluka može primjenjivati samo na one koji će doći nakon njih jer su oni preuzeli mandate i izabrani su na funkcije kada je važio Zakon o “bijelom hljebu”.

Da javašluku nigdje kraja nema, vidno je i po činjenici da određeni službenici u institucijama ove zemlje od silnih putovanja kojima jezde izabrani i imenovani zvaničnici, voze se avionima i luksuznim automobilima i odsjedaju u hotelima za pet zvjezdica, više ne znaju ko i kuda krstari pa ne stižu između sebe da komuniciraju, da biznis karticu koju koriste za troškove i sredstva preusmjere na drugu stranu, umjesto Beča za Toronto. Sve to u zemlji u kojoj običan svijet jedva sastavlja kraj s krajem i po džepovima i novčanicima prebira da li ima za hljeb i mlijeko ili će se zarad hljeba odreći mlijeka za djecu.

I dok nas ojađene i isprepadane na sve načine godinama truju kojekakvim pričama da nas štite i da u ovoj zemlji sprovode reforme kako bi nas konačno nakon strašnih ratnih sukoba uveli u normalan civilizovan svijet, dotle zgrću u vlastite džepove novac koji častan radnik u jednom preduzeću ne može zaraditi za čitav radni vijek. Ako se ima u vidu da na silna putovanja putuju upravo oni koji do uhljebljenja u poslaničkim klupama ili imenovanja u nekim institucijama nisu nikada nigdje otišli iz svoje mahale ili neke “vukojebine” u kojoj su do tada živjeli, onda i nije čudo što smo dovedeni tu gdje jesmo - do zida. Dok iza govornica narodu bacaju maglu u oči o tome kako BiH napreduje i pričaju priče za naivne, dotle kolone obrazovanih odlaze preko granice tražeći svoje mjesto pod suncem. Ako je javna tajna da jedan poslanik za četvorogodišnji mandat može sebi kupiti od primanja stan, automobil i vikendicu, onda je sve jasno kao dan. “Bijeli hljeb” i traženje hljeba preko pogače nije ništa drugo do “bijeli hljeb” za lezileboviće i javašluk koji ne bi mogla izdržati nijedna uređena zemlja koja vodi računa i o narodu i o zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana