Bijela kuga

Milijana Latinović

Bijela kuga u Srpskoj već 14 godina uzima svoj danak. Demografska slika je iz godine u godinu sve mračnija, poražavajuća. U prilog tome govori i podatak da je od 2002. godine do danas sa teritorije Srpske zbrisan jedan grad.

Izgubljeno je 46.000 stanovnika. Dok statističari nižu cifre, demografi godinama unazad upozoravaju da postajemo društvo starih i da će nas za koju deceniju bijela kuga progutati. To potvrđuje i podatak da je broj umrlih lani za nekoliko hiljada lica nadmašio broj rođenih i da je u RS stopa prirodnog priraštaja najniža od njenog osnivanja. Plač beba sve tiše odjekuje, a porodilišta su nam prazna.

U manjim opštinama svake godine u đačke klupe sjedne tek poneki đak prvak, a u mnogim područnim odjeljenjima školsko zvono je odavno utihnulo. I dok su naše bake obrađivale njive i podizale petoro, šestoro ili više djece, hraneći ih ponekad samo hljebom i mlijekom, jer za više nije bilo, mi u 21. vijeku nemamo dovoljno ni za jedno dijete.

To što mladi sve više odgađaju stupanje u brak i formiranje porodice ne čudi, jer mnogi od njih godinama samo popunjavaju mjesta na biroima za zapošljavanje, a do stambenog rješenja još teže dolaze. Svaki novi dan sa sobom nosi novi strah i novu neizvjesnost. Umjesto dječjih osmijeha na ulicama srećemo stare i iznemogle.

Sve ovo treba da bude alarm upozorenja da svijet nećemo imati kome da ostavimo. Pitanje je koliko će nas biti za deceniju, dvije, a teritorija ma koliko velika geografski bila, bez stanovništva je ništa, prazan prostor.

Nadležni u svim lokalnim zajednicama treba da se zapitaju šta je svako od njih u svojoj opštini ili gradu učinio da se rode vraćaju. O stimulativnim mjerama za povećanje nataliteta raspravlja se na okruglim stolovima, a kad treba da se uradi nešto konkretno, odgovor nam je svima dobro poznat: Para nema!

Samo efikasnim mjerama kao što su naknade za novorođenčad, veći iznosi dječjeg i materinskog dodatka, te raznim olakšicama za porodice sa četvoro i više djece, statistika će krenuti u pozitivnom smjeru. Do tada možemo samo da vjerujemo da nada posljednja umire i da nećemo doći u situaciju da bijela kuga pokosi još jedan grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana