Bijela kuga uzima danak

Milijana Latinović

Negativni demografski trendovi, koji su već četvrt vijeka prisutni u malim rubnim opštinama Republike Srpske, doveli su do toga da tim lokalnim zajednicama prijeti izumiranje, jer se godišnje u njima zaljulja tek poneka kolijevka.

Ima i onih u kojima novorođenče nije zaplakalo godinama.

Takva je opština Istočni Drvar, u kojoj živi mahom starije stanovništvo i gotovo da nema mladih koji su odlučili da u tom kraju sviju svoje gnijezdo. U toj opštini, ali i u Donjem Žabaru, Kupresu RS i Novom Goraždu broj novih stanovnika u prošloj godini može se izbrojati na prste jedne ruke. I ne samo u prošloj, takva demografska slika u tim opštinama preslikana je već nekoliko godina.

Žalosno je što u tim lokalnim zajednicama ni svadbena zvona nisu zazvonila godinama, a broj umrlih je svake godine sve veći.

Negativan prirodni priraštaj, nažalost, nije karakteristika samo tih opština. Bijela kuga godinama hara Republikom Srpskom i uzima danak, a samo rijetke lokalne zajednice, poput Banjaluke, mogu da se pohvale većim brojem rođenih u odnosu na broj umrlih.

Za pad nataliteta, generalno, svi donekle snosimo odgovornost.

Mladi se sve rjeđe odlučuju na brak i osnivanje porodice. Zaokupljeni su karijerama i čekaju da im se sve kockice u životu poslože, a porodicu stavljaju na posljednje mjesto.

Čekajući siguran posao, platu i krov nad glavom, žene postaju majke sa trideset godina. Na prste se mogu izbrojati parovi koji se odluče da imaju troje i više djece. I sve dok se bavimo nekim drugim stvarima, a porodicu stavljamo na posljednje mjesto, zatvaraju se škole i nestaju gradovi.

Koliko su za sve to krivi mladi, toliko odgovornost snose i sve nadležne institucije. Mnogi bi osnovali porodicu, ali nemaju posao ili mjesečno zarade samo minimalac, što nije dovoljno ni za osnovne životne potrebe. Tako mala mjesečna primanja nedovoljna su i da bi bili kreditno sposobni da obezbijede stan ili kuću, a to je još jedan veoma važan faktor za osnivanje porodice.

Loša demografska slika upalila je alarm kod nadležnih, koji su u posljednje vrijeme počeli da kreiraju mjere pronatalitetne politike. Dobro je da je neko ipak ozbiljno shvatio upozorenja demografa, ali je nemoguće ne zapitati se da li je taj korak mogao biti učinjen ranije. 

Jedini način da Srpska pobijedi bijelu kugu jeste da ojača privredu, da se otvaraju radna mjesta, što bi zaustavilo odliv stanovništva, a mladima ulilo nadu u bolju i svjetliju budućnost. Biće nas više samo ako shvatimo da je porodica temelj svega, a ne kuće, stanovi, karijere i automobili. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana