Bijeg od horor priče

Danijela Bajić

Kratka horor priča: dignete kredit da biste kupili stan. Potpišete sve što treba da potpišete i uselite se sa uvjerenjem da ste riješili stambeno pitanje.

I onda šamar posred lica, jer otkrivate da je vaš stan u nekakvom sudskom procesu, a dvorište je pod hipotekom.

Prodavac i posrednik su, očigledno, iz nekog razloga prećutali neke bitne stvari i vama slijede mučne godine strahovanja da ćete, uz svoje, vraćati i tuđe dugove. A legalno ste platili i kupili svoje nekretnine.

Da bismo izbjegli takve, i slične, horor priče država je odlučila da uredi i legalizuje ovaj, do sada, u širokom luku ignorisan segment trgovanja.

Računica je da će ubuduće svi biti na dobitku, uz kupce koji će dobiti sigurnost i državna kasa će biti punija zbog oporezivanja.

Jedino su muljatori izvukli deblji kraj, bar se tako nadaju predlagači Zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti.

Šta kaže zakon? Ubuduće, za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti trgovci nekretninama će morati zaključivati ugovor u pisanoj formi i na određeno vrijeme, čime će se stati u kraj crnom tržištu.

I mi smo potpisali ugovore, uz kiseli osmijeh odgovaraju stanari zgrada čija imovina je pod hipotekom, a da to nisu znali.

Ubuduće, bar tako obećavaju zakonodavci, neće biti takvih slučajeva, jer je država garant za legalnost onih koji se bave prodajom.

Ono što je još bolje jeste da će svi zainteresovani moći da provjere svakog posrednika za prodaju u registru koji će biti javno dostupan na internetu, koji će, da bi se bavili tim poslom, prije svega, morati da polože stručni ispit i tako steknu znanje više oblasti i samo će takvi biti kompetentni da to rade. Ispit, sudeći po oblastima iz kojih će morati da ga spremaju, neće biti nimalo jednostavan.

Ako u pretraživaču ne pronađete njegovo ime, savjet struke i države je da ga ignorišete i pronađete onoga ko je legalan i ima pozitivan “fidbek”. Jednostavno ko pasulj i svakako dobra zaštita za sve buduće kupce.

Slaba vajda za one bivše, a prevarene, jer zakon ne važi retroaktivno. Čak i da važi ne bi pomogao, jer ne kažnjava prevarante i ne poništava ono što je potpisano i ovjereno kod notara.

Tako da ubuduće, veći oprez i dodatna provjera onog sa kim poslujete bi trebalo da su dovoljan garant da ono što kupite zaista može da bude samo vaše, bez dodatnih “repova” i neizrečenih marifetluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana