Bijeg kapitala

Željka Kokot

Ko ne riskira, ne profitira. Ekonomisti i privrednici dobro znaju da se bez ulaganja u širenje proizvodnje, osavremenjavanje proizvodnog procesa i zapošljavanje stručnog kadra napretku ne mogu nadati ni firme, ali ni društvo u cjelini. Ipak, naše institucije godinama ne čine dovoljno da bi privukle više stranih investitora, koji bi, nezadovoljni uslovima poslovanja, lako mogli potražiti bolje uslove za rad.

Program postinvesticione podrške, koji je lani realizovala Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), pokazao je da je broj stranih investitora koji poslovni ambijent u BiH smatraju povoljnim najmanji u posljednje tri godine. Tu se dijelom krije i odgovor zašto je većina ostalih evropskih zemalja u tranziciji privukla dvostruko, pa čak i višestruko više direktnih stranih investicija. BiH po stanovniku ima više direktnih stranih investicija samo od Crne Gore i Albanije. Niskom iznosu investicija direktno korespondira nizak indeks lakoće poslovanja i nepovoljno poslovno okruženje u poređenju sa drugim zemljama. To je pokazala i lista Svjetske banke o uslovima poslovanja na kojoj se BiH nalazi na začelju u konkurenciji komšija.

Zbog višestrukih problema i prepreka, BiH o milijardama maraka ulaganja koje su se slivale prije desetak godina, može samo sanjati, jer je u prošloj godini privukla samo 473,1 milion KM, što je za čak 35 odsto manje u odnosu na 2014. godinu. Dok vlasti u BiH čekaju da nam investitori pokucaju na vrata ne trudeći se previše da ih makar odškrinu, regionalna konkurencija napreduje krupnim koracima. Srbija se, prema istraživanju poznate revizorsko-konsultantske kompanije "Ernest i Jang", našla među pet najatraktivnijih država za strane direktne investicije u evropskoj proizvodnoj industriji, a po stopi rasta broja novih radnih mjesta stvorenih iz te vrste ulaganja zauzima čak drugo mjesto.

U našem dvorištu država obećava mnogo, ali ne čini previše za razvoj realnog sektora. Da bi privukli investitore potrebno je, za početak, eliminisati nepotrebne administrativne prepreke, smanjiti broj potrebnih dozvola za početak poslovanja i gradnje i zaštititi ugovorna prava investitora. Sve dok ne ispravimo sopstvene greške i ne zaustavimo bijeg investitora u komšiluk, nećemo i ne možemo dočekivati privrednu ekspanziju kojoj se svi nadamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana