BiH - zemlja prolongiranja rokova

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: G.S.

Svi zacrtani rokovi u BiH su probijeni kada je riječ o deminiranju.

Bruka i sramota zemlje je da skoro tri decenije nakon okočanja rata na ovim prostorima nije uspjela da ukloni sve mine koje su prijetnja stanovništvu. 

Milioni maraka u vidu donacija su spiskani. Otišli. Ali mine su ostale. 

I po svemu sudeći i dalje će biti tu. Bar još jednu deceniju. Ali kako se kod nas rokovi probijaju, veća je vjeravotnoća da ćemo i nakon tog perioda imati područja pod minama i ostalim eksplozivnim sredstvima koja su ostala nakon ratnih dešavanja.

Gorući problem za domaće institucije jeste što nam sada i strani donatori okreću leđa. Dosadila i njima aljkavost i nemar ove zemlje. Jer da je taj novac trošen kako treba, danas bismo imali mnogo povoljnije pokazatelje o područjima koje je potrebno deminirati. Svi gledaju da se ugrade u neki milion. Uzmu dio za sebe i svoje najbliže. S druge strane, opasnost ostaje da vreba sa onih područja gdje piše: Pazi, mine!

I, nažalost, nije to slučaj samo kada je riječ o deminiranju, već postoje i mnogi drugi problemi koji su i tri decenije od primirja na ovim područjima i dalje, kao, u fokusu nadležnih institucija. 

Da je tako, pokazuje i tužna slika da i dalje u BiH imamo kolektivne centre u kojima su smješteni oni koje su puške protjerale sa njihovih vjekovnih ognjišta. Očekivano, i svi rokovi o pitanju zatvaranja tog smještaja u ovoj zemlji su probijeni. Prolongirani su za 2026. godinu, ali šanse da se tako nešto desi u tom periodu ravne su nuli. 

Imaćemo mi tamo za dvije godine nove vijesti o tom pitanju, koje će ići ni manje ni više nego u pravcu da se zacrtani rokovi pomjeraju za neke još dvije, tri ili pet godina. Možda i više. Jer očigledno je BiH zemlja prolongiranja rokova.

Zvaničnici kako najviših nivoa vlasti u ovoj zemlji, ali i onih najnižih, lokalnih, i dalje se slikaju pri otvaranju zgrada za smještaj porodica raseljenih i izbjeglih. Govore kako se oni zalažu za one najugroženije. Pa, da imaju imalo obzira, bila bi ih i sramota pojaviti se na tim događajima i govoriti kako rješavaju pitanja smještaja onih koji su protjerani iz svojih kuća prije 30 i više godina. 

Takvih događaja, kojima će prisustvovati naši zvaničnici, imaćemo sigurno i idućih mjeseci. Jer bliže se izbori. Otvaraće se zgrade i one koje su možda završene prethodnih godina. Ali sve čeka pogodan trenutak. A izbori su najpogodniji. 

I upravo zbog takve politike pojedina mjesta u BiH danas izgledaju kao da se rat završio prije deceniju, možda i manje, a ne prije 30 godina. I imaćemo takvvu sliku i dalje jer nema nade da će se išta u ovoj zemlji promijeniti. Bar ne za našeg života. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana