BiH protiv BiH

Goran Maunaga

Od koliko i kakvih sve antagonizama je sastavljena BiH pokazao je i nedavni potez ministarke za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac koja je odlučila da to ministarstvo, u interesu povratnika u Kotorsko kod Doboja finansira advokata za ponošenje tužbe protiv BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Krajnji cilj te apsurdne odluke je nanošenje finansijske štete Republici Srpskoj, koja je, naravno, sastavni dio BiH, ali pošto se Evropskom sudu ne može podnijeti apelacija protiv entiteta nego samo protiv države, Borovčeva se odlučila na taj potez iako se radi o paradoksu.

Poslije neviđene besmislice da tužbu protiv BiH finansira institucija koja inače finansira odbranu BiH, biće zanimljivo kako će u tom predmetu postupati agent BiH, zastupnica Savjeta ministara u Evropskom sudu.

Jer očigledno je da je politika zastupnicu BiH u tom sudu, Belmu Skalonjić, ni krivu ni dužnu, stavila pred tešku dilemu: ili da sluša ministarstvo od kojeg prima platu, ili da radi po zakonu.

Ministarstvo neće ništa uspjeti tom tužbom podnesenom Strazburu pošto povratnici u Kotorsko tu parnicu nisu dobili u domaćem pravosuđu jer im je opština Doboj nadoknadila svu štetu nastalu nezakonitim eksploatisanjem šljunka sa njihovog zemljišta.

Evropski sud ne može mijenjati odluke domaćih sudova, tako da je jedino moguće da im, ako se utvrdi povreda prava, bude dodijeljena neka nematerijalna šteta u iznosu do dvije hiljade evra.

I tu, dakle, nema ništa sporno, osim činjenice da zbog takvih stvari jedna država pokrene spor protiv same sebe, što je u svijetu nezabilježeno.

U pokušajima nanošenja štete Srpskoj od predstavnika vlastite države čiji je dio, i čak njenog ukidanja kao "genocidne tvorevine", BiH je dopunom tužbe za genocid protiv SR Jugoslavije 1998. godine tužila i Srpsku, odnosno tuženo je 49 odsto teritorije BiH.

Moguće je da je bilo još sličnih slučajeva za koje ne znamo, ali je zbog stalne mržnje prema Republici Srpskoj izvjesno da će ih tek biti, tih svojevrsnih manifestacija tog zla neodvojivog od BiH, koje je najbolje opisao Ivo Andrić.

+++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana