BiH po Zvizdićevom receptu

Željka Domazet

Da je BiH daleko od svih evropskih tokova jasno govori činjenica da ni nakon osam mjeseci nije formirana vlast u ovoj zemlji iako se izborni pobjednici u sva tri konstitutivna naroda znaju.

Reformski procesi su zaleđeni, budžet institucija nije usvojen, mnogi infrastrukturni projekti su obustavljeni jer ni međunarodne finansijske institucije ne žele da razgovaraju sa onima koji nisu legalni ni legitimni. Jednom riječju, ova zemlja živi na infuziji. Da prvi čovjek Savjeta ministara u tehničkom mandatu i uskoro prvi u Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić živi u nekom virtuelnom svijetu najdirektnije potvrđuje njegova izjava da će BiH u oktobru dobiti kandidatski status za članstvo u EU. Mada su zvaničnici Evropske unije i prije izbora u Evropskom Parlamentu jasno poručili BiH i njenim zvaničnicima da nikakav kandidatski status za ovu zemlju ne mogu očekivati dok se ne formira nova vlast, Zvizdić ili je prespavao ili prečuo ove poruke, ali da je izgubio kompas i vezu sa realnošću jasno je kao dan. Koliko je ova zemlja poželjna za život samo onima koji su poput Zvizdića najbolje govori podatak da ju je za samo nekoliko godina napustilo više od stotinu hiljada stanovnika, dok procjene govore da će za 50 godina taj broj biti milionski, onda je sasvim jasno koliko je BiH blizu Evropske unije i svih drugih demokratskih zemalja.

U cijeloj ovoj priči i eksperimentisanju koje je zamislio Zvizdić i njegova SDA svakodnevno se zatvaraju fabrike, propada sve što još propalo nije i sasvim je jasno da običan svijet više neće moći zaraditi ni koru hljeba za golo preživljavanje. Svi koji iole poznaju prilike u ovoj zemlji sasvim sigurno će konstatovati da je debelo zaglavljena u političkom nadmudrivanju i da svi oni koji imaju viziju i želju da se ide naprijed zbog kočničara poput Zvizdića ne mogu ništa učiniti. Kada se sve ove činjenice imaju u vidu jasno je kao dan da će ova zemlja iz godine u godinu tonuti još dublje i da je sigurno Zvizdić i Zvizdići neće izvesti na pravi put. Ako se ovako nastavi nije nemoguće da BiH u ovako zakočenom stanju dočeka i naredne izbore, a EU je po svemu sudeći i pored stalnih poziva već odavno digla ruke od nje. U ovakvoj kakva jeste onima koji ostanu u njoj jedino je preostalo da zviznu od iščekivanja i praznih Zvizdićevih obećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana