BiH po mjeri Bakira i Nasera

Željka Domazet

Skandaloznih zbivanja u BiH posljednjih dana je na pretek, ali ova posljednja, u vezi sa zvaničnom posjetom ovoj zemlji predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, prevršila su svaku mjeru.

Naime, bez saglasnosti druga dva člana Predsjedništva BiH bošnjački član kolektivnog šefa ove, na sve načine alogične, zemlje Bakir Izetbegović je poslao Nikoliću, koga su prije toga srdačno pozvali da dođe u BiH, poruku da ne dolazi u Sarajevo i da je Naser Orić bitniji od cijele zemlje. Mada je prilikom konstituisanja Predsjedništva BiH rečeno da će u politici ove institucije biti prioritet dobra saradnja sa susjedima, Izetbegović je ta obećanja bez oklijevanja pogazio, uz tvrdnju da Nikolić ne treba BiH, a njegovi puleni su po različitim organizovanim protestima odaslali poruke da je "Srbija četnička zemlja sve dok je na njenom čelu Toma". Sportskim žargonom rečeno, Izetbegović je samoinicijativno Nikoliću uputio crveni karton.

Mada je član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić odaslao mišljenje i Izetbegoviću i hrvatskom članu Predsjedništva Draganu Čoviću, u kojima ih obavještava da hapšenje Nasera Orića u Švajcarskoj nikako nije razlog za odgađanje Nikolićeve posjete i da se sva otvorena pitanja mogu riješiti dijalogom, koji je ključ i za ovakve teme, Izetbegoviću ni najmanje nije do otvorenog i iskrenog dijaloga.

Bez obzira na Izetbegovićev stav o Nikoliću i bez obzira na njegovu snishodljivost prema Oriću, koji je u ratu bio u zločinačkim vodama, zaista je skandalozno, neprihvatljivo i racionalno neobjašnjivo kako to Izetbegović bez saglasnosti Ivanića i Čovića predsjedniku jedne zemlje, koja je i susjed BiH, poručuje da nije dobrodošao u BiH, koja nije samo njegova i Orićeva.

Nakon godina zategnutih odnosa između BiH i Srbije stvari su krenule naprijed, pa je i premijer Srbije Aleksandar Vučić boravio u Sarajevu, ali očigledno da je Izetbegoviću draže da ima zid na Drini i da smatra kako je on jedini koji će se pitati o tome ko je dobrodošao u ovu zemlju, a ko nije.

Kada će nanovo biti dogovorena Nikolićeva posjeta Sarajevu, teško je prognozirati, ali je sasvim jasno da upravo Izetbegović svojim potezima i stavovima minira svaki dogovor i razgovor, podgrijavajući i stvarajući probleme i tamo gdje ih ne bi smjelo biti. Ovakvim potezima BiH sasvim sigurno neće koračati naprijed, nego će se konstantno spoticati iz godine u godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana