BiH nemilice gubi milione

Marijana Miljić Bjelovuk
BiH nemilice gubi milione

Većina političara ne dozvoljava sređivanje stanja na skoro svim poljima u ovoj posrnuloj zemlji, koja već decenijama vapi za reformama i novcem za njihovu realizaciju.

Da je tako pokazuje i najnoviji primjer gdje političari iz Federacije BiH ne dozvoljavaju da zemlja dobije novac. Zbog njihove bahatosti BiH još nije dobila 70 miliona evra, od milijardu koliko je predviđeno za domaće tržište od Evropske komisije. Pitanje je i hoće li ih uopšte dobiti, jer se samovolji i bahatosti pojedinaca iz drugog entiteta, koji i dalje na klackalici drže stotine miliona evra namijenjenih ovoj zemlji, ne nazire kraj.

Ovakva situacija vjerovatno u svijetu postoji samo u BiH. Nigdje drugo. Posebna smo zemlja, ali naravno samo u negativnom kontekstu. Po tom smo prepoznatljivi i jedinstveni. Blokiraju milione koji bi trebalo da pomjere zemlju sa mrtve tačke. Time smo i svrstani u jedinu zemlju zapadnog Balkana koja je ovom prilikom ostala bez ovog novca.

I ovo vjerovatno neće biti posljednji ovakav primjer bahaćenja političara iz FBiH. Čućemo mi i vidjeti još svašta, kako od jednih tako i od drugih. Tome su nas naučili. I ništa nas više od njih ne može iznenaditi.

Da su njihovi interesi u pitanju, nikakvih blokada ne bi bilo. Sve bi ekspresno prošlo procedure usvajanja. Ovako, kada su u pitanju građani, neka ih, neka čekaju još koju deceniju za bolje sutra. To se odnosi na onu šaku ljudi što je još ostala u ovoj zemlji. Ne daju oni za koje narod glasa da zemlja ide naprijed ni milimetar.

Time jasno pokazuju građanima koji glasaju za njih koliko im je stalo do njihovog boljeg sutra. Dakle, nije im stalo nimalo. Jer da jeste ne bi se ponašali onako kako se ponašaju godinama unazad, ali i dan danas. I tako će, bez imalo sumnje, biti i ubuduće. Glasaće oni i dići ruke samo za reforme i pare od kojih će oni i njihovi bliski saradnici imati isključivu korist. A narod, kao i do sada, dobiće samo mrvice.

I strane institucije u BiH blagonaklono gledaju na ovaj problem. Pozivaju i moljakaju nadležne da se dogovore o reformama koje treba usaglasiti da bi BiH dobila novac. Nigdje ne navode da je problem nastao u FBiH, a da je kojim slučajem obrnuta situacija, da se radi o Republici Srpskoj, štancali bi saopštenja i sazivali konferencije na dnevnom nivou. Ovako, kada je riječ o FBiH, niti jednom nisu jasno rekli da je problem nastao u tom entitetu.

Očigledno je da se vlasti u BiH ne prestaju brukati, kako pred Briselom tako i pred svojim građanima. Sva obećanja koja daju i jednima i drugima padaju kao kule od karata. Tih obećanja tek ćemo se naslušati idućeg mjeseca, jer nam idu još jedni izbori. Ali šanse da se od svega izgovorenog nešto i uradi ravne su nuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
Realna opasnost
Realna opasnost
Od Pazara do Maoče
Od Pazara do Maoče
Pšenična kriza
Pšenična kriza
Bez predaha
Bez predaha
Zemlja praznih domova
Zemlja praznih domova
Potencijalni horor film
Potencijalni horor film
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana