BiH i Srbija

Vedrana Kulaga Simić

BiH i Srbija, dvije balkanske zemlje koje grle Drinu i dvije balkanske zemlje koje ona dijeli. Od davnina pa do danas Drina je “pisala” na hiljade stranica istorije, a u dogledno vrijeme na njene strane doći će i 2012. godina.

Izbor predsjednika Generalne skupštine UN i inauguracija novog predsjednika Srbije. Dva događaja od velike važnosti i događaji poslije kojih BiH, posebno bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić, baš i neće moći na sva usta da razglase da čine sve kako bi širili mir u regionu.

A zašto? Odgovor je jasan. Novi šef Generalne skupštine UN Vuk Jeremić nije dobio, upravo zbog gorepomenutih, podršku BiH, da idućih 365 dana predsjedava najvećoj svjetskoj organizaciji, a dvojac je odbio i poziv da prisustvuje inauguraciji Tomislava Nikolića.

Tako su pokazali da nemaju baš čvrstu namjeru da uspostavljaju dobre odnose sa zemljama, a najgore, možda, u svemu jeste to što se radi o Srbiji. Zemlji koja je mnogo puta bila uz BiH kada se odlučivalo o važnim stvarima za njenu sudbinu.

Održavanje dobrosusjedskih odnosa bi trebalo da bude cilj kojem sve zemlje i njeni predstavnici teže, a sve zbog boljeg života naroda s jedne i s druge strane granice.

Razumijevanje, pomoć i podrška samo su neki od načina kako da se ide zajedno ka budućnosti, kako i kakve poruke da se šalju i pravac u kojem ruke treba da krenu kada su važni i istorijski događaji na pomolu.

Ali... Izbor predsjednika Generalne skupštine UN i inauguracija predsjednika Srbije ostaće zapisani na stranama istorije, uz pojašnjenje ko je bio “za”, ko “protiv”, a ko je ćutao.

Ostaće urezano i ko je došao, a ko nije. To su detalji kojima će se, između ostalih, opisati ovi važni događaji i detalji koji će asocirati na poremećene odnose među susjedima na Balkanu.

Dobrosusjedski odnosi se moraju riječima uspostaviti, djelima održavati i svim silama težiti da se oni svakim danom dižu na što viši nivo, a ne da im se “režu krila”, kao što su to sada uradili Izetbegović i Komšić.

Preostaje nam samo da se nadamo da će se u regionu i dalje zagovarati politika mira i pomirenja, za bolji život onih koji su te iste i doveli na pozicije na kojima se nalaze.

To je odgovornost koje moraju biti svjesni, a koju, nažalost, sve više zaboravljaju. Amnezija ili šta već, ali vrijeme će pokazati svoje. Drina i dalje ostaje da “piše” istoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana