BiH i NATO

Miroslav Filipović
BiH i NATO

Šefovi diplomatija zemalja članica NATO-a nisu odobrili zahtjev BiH da bude primljena u Akcioni plan za članstvo u ovu vojnu alijansu (MAP) zbog, kako su objasnili, nedovoljnog napretka u oblasti političkih reformi iako je "postignut napredak u oblasti odbrane".

Time je izgleda i pitanje ustavnih promjena nametnuto kao nužno i u procesu pridruženja zemlje u Alijansu, što nije traženo od drugih zemalja na ovom putu.

Posebno je simptomatična izjava generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena da "BiH još nije postigla napredak u političkim reformama kakav se očekuje", a da je to "stvaranje jedne i jedinstvene vlade koja može da donosi ozbiljne odluke i sprovede neophodne reforme".

Da li je Rasmusen uopšte informisan o tome da BiH već ima Savjet ministara?

Jer, nikako drugačije se ne može razumjeti njegovo zalaganje za "jednu i jedinstvenu vladu".

Ili, možda, Rasmusen zagovara gašenje svih drugih vlada u ovoj zemlji?

Očigledno je da se BiH i u ovom procesu ucjenjuje i da joj se postavljaju novi zahtjevi. O kakvoj kontradiktornosti u politici međunarodne zajednice u zemlji je riječ govori i činjenica da je BiH postala nestalna članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, najviše međunarodne organizacije, a bez "jedne i jedinstvene vlade".

Osim toga, najviši zvaničnici zemlje tvrde da je BiH u ovom procesu ispunila mnogo više uslova od Crne Gore kojoj je, bez obzira na to, odobren zahtjev za MAP. Znači da su razni uticaji i geopolitički interesi presudni i za odluke NATO-a.

- Ne bi trebalo da bude dileme za BiH: mi želimo da vas vidimo u MAP-u i u NATO-u. Predano ćemo nastojati da podržimo vaš predani trud - rekao je Rasmusen.

Samo što niko ne želi da kaže kada će se to desiti i šta je stvarni razlog postavljanja novih uslova pred zemlju.

Takođe, zanimljivo je i pitanje zašto se proces evropske integracije zemlje uporno dovodi u vezi sa pridruženjem NATO-u kada je riječ o sasvim odvojenim procesima.

A kad-tad pokazaće se šta stoji iza svega navedenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana