BiH i Kosovo

Željka Domazet
BiH i Kosovo

Kako pojedini predstavnici BiH olako stavljaju svoje potpise na različite dokumente pokazao je i najnoviji skandal koji se desio prilikom boravka parlamentarne delegacije BiH krajem prošle godine u Tirani.

Konferencija pod nazivom "Jačanje bezbjednosne situacije za što skoriji pristup jugoistočne Evrope EU", koja se održavala u glavnom gradu Albanije, ostaće zapamćena kao još jedan blam BiH koji joj je upisao šef delegacije Adem Huskić iz SBiH.

Huskiću su, očigledno, u svemu tome bili bitniji stavovi i poeni kod lidera njegove stranke Harisa Silajdžića nego sve posljedice koje će na BiH i region imati njegov potpis.

Naime, mada BiH ima usaglašen stav u Predsjedništvu BiH da ni u kom slučaju nema namjeru da prizna secesiju Kosova i prizna ga kao državu, Huskiću nije smetalo što se našao pored delegacije "države Kosovo" i što je na deklaraciju koja je usvojena na konferenciji pored potpisa te iste delegacije stavio i svoj.

Tročlana delegacija sastavljena od predstavnika sva tri konstitutivna naroda BiH, koja je prije polaska na put trebalo da krene sa usaglašenim stavom i da poštuje odnos BiH prema Kosovu, zahvaljujući Huskićevom potpisu pogazila je osnovne principe na kojima počiva BiH. I pored upozorenja srpskog člana delegacije Mirka Okolića da se prilikom svih gostovanja van BiH moraju da poštuju Ustav i stavovi BiH (u ovom slučaju Predsjedništva), Huskić nije mario i bez saglasnosti Okolića i bez konsultacija sa zvaničnicima koji kreiraju spoljnu politiku BiH, požurio je sa potpisivanjem.

Izvještaj o posjeti delegacije BiH na posljednjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost nije prihvaćen zbog činjenice što je regionalna konferencija iskorišćena da se Kosovo stavi u red "priznatih država".

Ne znamo da li će Huskić i njemu slični snositi ikakve konsekvence poslije ovog skandala, ali da će BiH morati da se pozabavi pitanjem usaglašavanja stavova kada joj delegacije putuju po svijetu sasvim je jasno.

Naravno, pod uslovom da je svima stalo da se zemlja održi. Oni koji i dalje budu radili na način kako to Huskić i njemu slični misle da treba, najdirektnije rade na njenom razbijanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana