BiH i Hrvatska

Ma­ri­na Čigoja

Godinu od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju brojni problemi sa kojima se suočavaju građani i privrednici u BiH nisu riješeni.

Pitanje kategorizacije graničnih prelaza još nije u potpunosti riješeno, izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla i dalje ne može na jedno od najznačajnijih tržišta za naše proizvođače, a pritisci na BiH da dozvoli Hrvatskoj da i dalje uživa povlastice koje je imala do 1. jula prošle godine postaju sve izraženiji.

Izvoz proizvoda iz agroindustrijskog sektora BiH u Hrvatsku u prvih pet mjeseci ove godine prepolovljen je u odnosu na isti period prošle godine, a značajan je i pad ukupnog izvoza BiH u tu zemlju. Izvoz nije moguć jer vlasti BiH nisu donijele odgovarajuće zakonske propise.

S druge strane, značajnije preseljenje proizvodnih pogona iz Hrvatske u BiH, koje su mnogi očekivali, je izostalo.

Ulazak Hrvatske u EU očigledno je imao negativne posljedice po privredu BiH, ali nakon godinu možemo reći da one nisu bile toliko dramatične kako se to u prvi mah očekivalo. Prije svega zahvaljujući tome što su pronađena alternativna rješenja, odnosno druga tržišta za izvoz proizvoda koji više ne mogu u Hrvatsku.

Daleko veće probleme, nema sumnje, domaći proizvođači imaće ukoliko vlasti BiH popuste pred sve češćim pritiscima Evropske unije da se Hrvatskoj omogući uvoz na naše tržište pod uslovima pod kojima je uvozila dok je bila članica CEFTA. Dopuštanje Hrvatskoj tih pogodnosti imalo bi nesagledive posljedice za našu privredu, a prije svega poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju. Zbog toga vlasti BiH moraju energično da se odupru svim pritiscima i zaštite domaće proizvođače, koji, i bez ovoga, imaju dovoljno problema.

Granični prelazi između BiH i Hrvatske samo su još jedan problem koji se pojavio nakon ulaska te zemlje u EU. Opštine iz pograničnih dijelova imale su zamjerke na kategorizaciju prelaza, zbog koje je otežan protok ljudi i robe.

Svi ovi problemi i dalje čekaju rješenja. Kada će do njih doći, vidjećemo, ali sigurno je da se rješenja moraju naći. Ne moraju građani i privreda uvijek snositi posljedice tuđeg (ne)rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana