BiH i Gvantanamo

Goran Maunaga

Mudžahedin i ekspert za eksplozive terorističke organizacije "Al-Kaida" Tarik Mahmud Al Savah stigao je BiH iz američkog zatvora "Gvantanamo" na Kubi.

Nakon cijele uzbune i niza komentara u vezi sa njegovim dolaskom, tek nekoliko dana otkako je isporučen u javnost je procurila informacija da mu je državljanstvo BiH oduzeto još prije devet godina. On je sada samo državljanin Egipta.

Na osnovu čega je onda stigao u BiH niko bar za sada ne može tačno da objasni. Upućeni u Savjetu ministara naglašavaju da je, iako BiH malo ko šta pita, ministar bezbjednosti ipak mogao da upozori na činjenicu da Al Savah nije državljanin BiH i da on u tom slučaju vjerovatno ne bi bio isporučen ovamo. Dragan Mektić je, međutim, preko svega prešao mudro ćuteći.

Ne bi u ovoj priči bilo sporno ni to što je BiH uključena u program prihvata zatvorenika iz Gvantanama, nego je problematičan niz drugih stvari zbog kojih treba postaviti pitanje je li taj saradnik "Al-Kaide", stručnjak za eksplozive, baš morao da bude izručen BiH koja već ima niz problema među kojima je i onaj sa glavnim logističarem odreda "El mudžahedin" Sirijcem Abu Hamzom.

On čak osam godina boravi u Imigracionom centru pošto predstavlja opasnost po bezbjednost. Kako  BiH pojma nema kako da riješi njegovo pitanje,  on će se ubrzo naći na slobodi.

I, dakle, dok niko u BiH još uvijek ne zna ni šta činiti sa Abu Hamzom, kojeg pravosuđe očigledno neće da procesuira a koji je i dalje prijetnja po bezbjednost i koji će, i pored toga, biti na slobodi, na vrat nam je natovaren i "Al-Kaidin" ekspert za eksplozive.

Koliko će dugo trajati rješavanje njegovog pitanja i šta će na kraju ispasti možemo samo da nagađamo.

Nažalost, ništa ne čudi u BiH ovakvoj kakva je i s ministrom bezbjednosti ovakvim kakav je. Jer odgovorni u BiH probleme terorizma ne pokušavaju riješiti ni nakon izvršenih terorističkih napada, uz višemjesečno nagađanje o tome da li je teroristički napad zaista bio teroristički, a kamoli da neki od njih bude preduprijeđen. Ministar u međuvremenu najavljuje spektakularna hapšenja i komentariše dnevnopolitičke događaje, dok prioritetni problem rješavanja terorističke opasnosti ostaje u zapećku.

Zato ne treba da nas čudi ako nam izruče još pokojeg svjetskog teroristu i ako zbog toga budemo u još većem problemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana