BiH i Evrosong

Marijana Miljić Bjelovuk

Vrijeme će pokazati da li će na "Evrosongu" pjevati i plesati iko iz BiH, ali nadajmo se da će se otkriti u koje svrhe je BHRT potrošila novac koji dobija od stanovnika ove zemlje, a među kojima ima mnogo onih koji su godinama vjerni pratioci "Evrosonga". Njima će BHRT, prije svih, morati da položi račune!

Koliko je BiH apsurdna zemlja i koliko se gotovo sve radi mimo pravila i na štetu stanovnika, još jednom je dodatno potvrdila BHRT. Taman kada smo mislili da nas od njih više ništa ne može iznenaditi, eto ih sa odlukom da BiH neće imati svog predstavnika na "Evrosongu", koji se iduće godine održava u švedskom gradu Malme.

Ovakav potez BHRT pravda ekonomskom krizom, a nama to govori da su se tek sada sjetili da preduzmu mjere štednje, odnosno skoro pet godina od početka krize, jer su u vrijeme najvećih finansijskih problema trošili novac nemilice na sve i svašta.

O kakvoj se, zapravo, instituciji radi, sasvim dobro pokazuju izvještaji o radu i poslovanju ove medijske kuće, koja je na kraju prošle godine imala akumulirani gubitak od 21,7 miliona KM, ali i milionske izdatke na ime bruto plata i naknada zaposlenih. Naime, osim ogromnog akumuliranog gubitka, BHRT je svojim zaposlenim, što bi naš narod rekao "dijelila i šakom i kapom", jer je na plate radnika samo u prošloj godini otišlo skoro 17 miliona maraka.

Ipak, ni ovdje nije kraj iznenađenjima, koja se teško tako mogu nazvati (imajući u vidu od koga dolaze).

Osim što nemilice troši novac, BHRT odluke donosi samostalno, ne traži mišljenje ni Radio-televizije Republike Srpske ni Federalne TV.

S obzirom na to da RTRS dobija 25 odsto novca od pretplate, što je upola manje od BHRT-a, a spreman je da finansijski i organizaciono preuzme odgovornost i da pošalje predstavnika BiH na muzičku pozornicu Evrope, postavlja se pitanje gdje je BHRT svoj novac od pretplate potrošila?

Sve to pokazuje da je BHRT neodgovorna, čemu u prilog ide i činjenica da su prošlog mjeseca Evropskoj radiodifuznoj uniji preliminarno potvrdili učešće, da bi zatim u petak, kada je bio krajnji rok do kada zemlje mogu odustati bez finansijskih posljedica, ležerno saopštili da će BiH, ipak, propustiti ovu manifestaciju.

Ova nedopustiva odluka vuče za sobom i pitanje da li tako uzak krug ljudi može imati ekskluzivno pravo da odlučuje da li će BiH imati svog predstavnika na ovom takmičenju, posebno kada se ima u vidu da oni koji odlučuju na štetu stanovnika enormno visoke plate dobijaju upravo iz njihovih džepova.

Bilo kako bilo, vrijeme će pokazati da li će na "Evrosongu" pjevati i plesati iko iz BiH, ali nadajmo se da će se otkriti u koje svrhe je BHRT potrošila novac koji dobija od stanovnika ove zemlje, među kojima ima mnogo onih koji su godinama vjerni pratioci "Evrosonga". Njima će BHRT, prije svih, morati da položi račune!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana