BiH - crna rupa Evrope

Svjetlana Šurlan

Diplomate su sve stavile na papir, a na BiH je da kaže ko su oni koji podrivaju bezbjednost ove zemlje i od nje prave crnu rupu Evrope. Na ovom buretu baruta godinama sjede oni kojih se ovaj problem ne tiče, ali i oni koji se prave gluvi i slijepi

BiH je - izvor za oružje i municiju kriminalnim grupama u Evropskoj uniji, konstatacija je Evropske komisije.

Do sada je bezbroj puta rečeno da su se u BiH korupcija i kriminal zalegli do same srži i da se ovo pitanje mora riješiti. Ali izjave poput ove da se kriminalci u EU snabdijevaju oružjem iz BiH nikada nisu iznesene u dokumentima koji se stavljaju na razmatranje pred evropske institucije.

Kakva to poruka treba da bude BiH i onima koji je vode pitanje je koje se nameće samo po sebi.

Pitanje je i da li su upravo oni koji rukovode zemljom i ranije upozoravani na ovu činjenicu koja se nije javno izgovarala.

Vjerovatno jesu, ali su to jednostavno zanemarivali zbog nemogućnosti da ponude adekvatan odgovor na to.

Sada su i evropske diplomate konačno odlučile da to iznesu na vidjelo jer su postale svjesne da od upozorenja nema ništa, te da se još jedino pod pritiskom javnosti možda nešto i promijeni u ovoj zemlji ogrezloj u kriminalu i korupciji.

Nebrojeno puta iznošeni su podaci da se oružje u BiH ne uništava, nego da se preprodaje, ali u zemlje trećeg svijeta, ali sada je to i pitanje Evrope.

Iako je alarm za ovo odavno trebalo da bude upaljen, još onda kada se pojavilo prvo upozorenje da oružje koje je trebalo da bude uništeno nađe svoj put izvan zemlje, i to u jednom komadu, institucije su ostale nijeme.

I tako na ovom buretu baruta godinama sjede oni kojih se ovaj problem ne tiče, ali i oni koji se prave gluvi i slijepi.

Diplomate su ove činjenice stavile na papir, a na BiH je da kaže ko su oni koji podrivaju bezbjednost ove zemlje i od nje prave crnu rupu Evrope.

Nije teško naslutiti kakav će stav Evropska komisija zauzeti i da će BiH biti potrebno još puno vremena dok se bude mogla zamisliti kao potencijalni, a kamoli član EU.

Ako domaći političari i rukovodioci institucija koje bi trebalo da se bore protiv kriminala i korupcije i ovo ne shvate ozbiljno i počnu da rade u interesu naroda, onda je i te kako izvjesno da će BiH postati ne samo nepoželjna, nego i zemlja - prijetnja bezbjednosti EU.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana