Biće gore

Marijana Miljić Bjelovuk

Ova godina građanima je crno počela, a sve su najave da će se još crnje završiti. Sve ide u tom pravcu. Cijene rastu, a tek će, kako stručnjaci navode, eksplodirati.

 

Taman kada pomislimo nema dalje i kuda, trgovci nas iznenade. Od naftaša do mlinara. Na benzinskim pumpama cijene su rekordne, nikada nisu bile veće. Naftaši se po svemu sudeći takmiče ko će imati više cijene goriva. Počeli su da obaraju rekorde na dnevnom nivou. U njihovu rečenicu da sa novom nabavkom dižu i cijene više niko ne vjeruje, jer ispada na kraju da svaki dan-dva nabavljaju gorivo. Od toga nema ništa. Narod lažu, a i dopušteno im je da lažu. Jer da nije tako, ako ništa, bili bi kažnjeni. A niko ih ne kažnjava, jer da im pišu kazne, odmah bi se i pohvalili. Njihovu politiku slijede i mlinari, pekari, ali i svi drugi koji prodaju nešto ili ispostavljaju račun za neku uslugu. Nema šta nije poskupjelo i nema šta neće poskupjeti. Narod ćuti i pognute glave guta sve ono što mu se svakodnevno na računu servira.

Bruka smo i sramota od zemlje, jer za sve ovo vrijeme dok traje kriza nijedan nivo nije donio nijednu mjeru kako bi zaustavio divljanje cijena goriva, hrane i svih ostalih proizvoda i usluga.

Servirane su samo laži, od kojih je većina već pala u zaborav. Više ih niko i ne spominje. Bilo je riječi o ukidanju akciza na gorivo, manjoj stopi PDV-a, ali od toga nema ništa. O tome se pričalo par mjeseci i šta smo dobili?! Ništa. I ništa nećemo ni dobiti. Pričaće se o tome i idućih mjeseci, jer bliže se izbori, a rezultat svega će biti kao i do sada, jedna velika nula.

I dok vlasti samo obećavaju, građani su primorani da iz dnevnih nabavki izbacuju mnoge namirnice. I ranije su kupovine bile tanke, a sa ovim potresima sve su tanje. Mnogi kupuju na komad. Kako je krenulo, ne bi nas iznenadilo da uskoro bude u ponudi i pakovanje od šnite hljeba. Mnogi će, nažalost, ostati i bez te šnite. Očigledno nema granice do kada će sve ovo ići i koliko dugo će trajati, ali je i te kako evidentno da se uskoro neće završiti.

Vlasti, ako već ne znaju šta i kako, neka to, kao i sve ostalo, prepišu iz zemalja u okruženju. Nema očigledno volje ni za to. Srbija je ograničila jednu vrstu hljeba na 80 feninga, a toliko novca je kod nas potrebno izdvojiti za jednu kiflu. Do te mjere smo stigli.

Očigledno je da većina naftaša i trgovaca koristi situaciju i muku građana kako bi ugrabili što više novca. Više je neopravdanog nego opravdanog dizanja cijena. Iz svega će na kraju mnogi naftaši i trgovci izaći bogatiji, jer im daju vjetar u leđa upravo oni koji vode ovu zemlju. Niti ih kontrolišu, niti ih sankcionišu, a oni se bogate, dok narod gladuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana