Bezvizni režim

Vedrana Kulaga
Bezvizni režim

Savjet Evropske unije donio je odluku da se vize za građane BiH ukidaju i da će u zemlje Šengena moći da putuju samo sa biometrijskim pasošem.

Vlasnik biometrijskog pasoša moći će slobodno da putuje u šengensku zonu u trajanju do 90 dana.

Mjeseci neizvjesnosti konačno su postali prošlost za BiH.

Kao nikad do sada stanovnicima BiH otvoren je put u Evropu. Oduvijek smo geografski dio Evrope, ali nas je mnogo toga dijelilo. Odluka Savjeta EU otvorila je novo poglavlje u istoriji BiH, a svi oni koji su doprinijeli da se ovo konačno desi, mogu biti ponosni na sebe. Jedno je sigurno. Stanovnici BiH su im veoma zahvalni. Kako god da se činilo, koliko god da je bilo teško, mučno i neizvjesno - konačno je tome došao kraj.

BiH je uspješno riješila svih 170 "i kusur" zadataka iz "mape puta" i dobila glavnu nagradu - slobodan evropski put za sve svoje stanovnike. Odluka je svojevrsno priznanje za domaće institucije, a ohrabrenje za stanovnike, konačno imaju priliku da se osjećaju kao Evropljani. A to je najvažnije.

Mada, pravi "bezvizni režim" pokazaće i sve mogućnosti stanovnika BiH da uživaju izvan ovih granica. Vize su ukinute, ali "pravu sliku liberalizacije" pokazaće vrijeme i sredstva.

Jer mnogi za evropska putovanja neće imati para.

Svi domaći i pojedini svjetski zvaničnici koji su proteklih godina učinili brojne napore da stanovnicima ove zemlje obezbijede "put bez viza" konačno su juče dobili potvrdu i priznanje za sve uložene napore, a stanovnici odavno zasluženu slobodu zvanu liberalizacija viznog režima.

Svi su složni u tome da se dugo čekalo da se Evropa smiluje i dozvoli da se BiH obezbijedi mirno i slobodno hodanje evropskom, a našom teritorijom. Nije bilo lako ispuniti sve što se tražilo od BiH, jer bilo je i previše zahtjeva.

Podrška za ukidanje viza stigla je jednoglasno, što je takođe jedan veliki pokazatelj da je Evropa konačno spremna da nas prihvati.

Evropa je rekla sve što je imala i čestitajmo joj na tome. Čestitke zaslužuju svi u BiH na velikoj odgovornosti koju su pokazali, a na budućim evropskim putnicima je da svojim ponašanjem opravdaju ukazano povjerenje.

A para za putovanja, valjda će biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana