Bezvizni režim

Svjetlana Tadić
Bezvizni režim

Velika većina evropskih parlamentaraca juče je u Briselu podigla ruku za ukidanje viza stanovnicima Bosne i Hercegovine.

Radovali su se u Evropi svi oni koji su se sve ove godine dok smo je čekali zalagali za liberalizaciju viznog režima. Radovali su se i svi oni građani koji godinama sanjaju da putuju Evropom. Složni su svi s tim da se dugo čeka da se Evropa smiluje i dozvoli nam da slobodno šetamo njenom teritorijom.

Na tom putu traženja dozvole BiH je prošla trnovit put. Osim što je ispunila mnogo više uslova od susjedne Srbije, imala je dodatna uslovljavanja, provjere, garancije.

Taman kad se sve to ispunilo, na tom putu djelimično se pojavila kao smetnja Francuska koja je tražila dodatne garancije. Srećom, čvrsto opredjeljenje drugih evropskih država učinilo je da se zbog francuskog "zatezanja" ne odgodi datum odluke o ukidanju viza. Jer, odlaganje bi najviše naštetilo Republici Srpskoj, jer bi ni kriva ni dužna ispaštala zbog toga što u FBiH postoji problem terorizma i radikalnih islamskih pokreta.

I eto tako, juče je podršku ukidanju viza za BiH dalo 538 evroposlanika, dok je protiv bilo 47. Sljedeći korak je, kažu, odluka Savjeta Evropske unije koji bi na sastanku u novembru trebalo da utvrdi datum stupanja na snagu liberalizacije viznog režima. Zvaničnici kažu to je samo formalnost, pa bi stanovnici BiH mogli već u decembru da krenu put Evrope i njenih poznatih metropola.

Ipak, u svom radovanju malo ko se zapitao šta, u stvari, znači liberalizacija, a realnost je da većina bh. državljana ne bi znala da odgovori na to pitanje.

Liberalizacija znači da je potrebna određena količina novca da bi uopšte pomislili putovati u EU, količina koja se razlikuje od zemlje do zemlje, te da tamo ne možete da ostanete duže od 90 dana, niti zasnujete radni odnos. A i kada se vratite ne možete opet kad vam se prohtije ići jer ćete morati sačekati dva mjeseca da bi ste ponovo mogli ući u zajednicu država nazvanih "Šengen".

Kako god, to nije razlog da se ne radujemo i ne nadamo da ćemo moći da putujemo po Evropi, a da za to ne moramo da pribavimo "mali milion" papira i to poslije nebrojenih uslova. Ipak, živi bili, pa vidjeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana