Bezvizni režim

Svjetlana Tadić
Bezvizni režim

Ko čeka, taj i dočeka, pa će tako valjda i stanovnici BiH jednog dana dočekati da ne stoje u redovima ispred ambasada, da ne čekaju po nekoliko sati samo da bi predali zahtjeve za dobijanje viza, da će putovati slobodno.

Nadležni obećavaju da će se i to jednog dana dogoditi, ali kada, niko od njih ne zna sa sigurnošću da kaže. Više vole da govore o tome šta se sve uradilo da se ispune uslovi iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. Osnovane su, kažu, različite agencije, instituti, odbori, komisije, izrađene strategije, sve za vize i za bolje funkcionisanje različitih sektora u institucijama ove države.

Imamo obezbijeđene budžetske i druge administrativne mjere za efikasnije funkcionisanje u oblastima infrastrukture, IT tehnologije na granicama i druge "sitnice" koje ranije nisu postojale u bh. društvu.

Jedan dan kažu ispunjeni su svi uslovi iz Mape puta, pa se stekne utisak da će vize same pokucati na vrata. Ponadaju se svi oni željni da vide Evropu i njene znamenitosti, ali sve se na kraju završi onom "tresla se gora, rodio se miš".

Onda postanemo svjesni da ćemo ipak na put krenuti neke sljedeće godine, ne zato što sami tako želimo.

Tako su se ovih dana svi zabrinuli zbog toga što nije imenovan direktor Agencije za borbu protiv korupcije BiH. Iz evropskih institucija kažu da je ugrožena mogućnost da stanovnici BiH od sljedeće godine putuju bez viza; u institucijama BiH različito misle, jedni da nema smetnji da ugledamo Evropu, drugi da je to očigledno. Nastanu zatim prepucavanja ko je kriv, a ko nije, pa se zaključi na kraju da ipak nismo krivi mi nego Evropa što nas ne razumije da smo već sve zadate uslove ispunili.

Običnim građanima više izgleda nije ni bitno, nade su im po ko zna koji put pale u vodu, vize su za njih odavno "nemoguća misija".

Ono što zabrinjava je da se istinski niko nije zabrinuo zašto je BiH uopšte imala toliko uslova da ispuni, čak četiri puta više od susjedne nam Srbije. Evropski zvaničnici nas možda više vole, pa žele da budemo bolji i da do "tančina" usavršimo sve službe. S druge strane, sigurno je da vole i sebe pa ne žele da bh. državljani slobodno ulaze i hodaju njihovom zemljom kada svi već dobro znaju da je ova zemlja potencijalno leglo radikalnih islamskih i terorističkih grupa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana