Bezvizni režim

Sandra Miletić
Bezvizni režim

Evropska komisija predložila je ukidanje viza za BiH uz tri uslova i procjenu da bi do vizne liberalizacije konačno moglo da dođe na jesen.

Od BiH se još traži jačanje zakonskih kapaciteta i efektivne primjene zakona za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, progresivna primjena akcionog plana iz marta koji se odnosi na uspostavljanje elektronske razmjene podataka između policije i tužilaštava, te harmonizacija krivičnog zakonodavstva entiteta i distrikta Brčko sa zakonom BiH.

Uslovi koji su zatraženi od BiH nisu nerealni, nadležni kažu da neće biti problem da oni budu ispunjeni, ali ono što je zasmetalo jeste to da je BiH i bez njih već ispunila osnovne uslove koji su važili i za Srbiju, Crnu Goru i druge zemlje u regionu koje su dobile bezvizni režim. A, napominjemo, riječ je o čak 174 uslova.

Uostalom, niko ranije nije ni spomenuo da će biti nekih dodatnih uslova nakon što budu ispunjeni osnovni.

Zbog čega se onda postavljaju dodatni uslovi za BiH umjesto da njenim građenima budu ukinute vize? BiH nije čak ni određen datum do kojeg se može očekivati konačno ukidanje viza, samo je rečeno da bi to moglo da bude "na jesen".

Nekog logičnog objašnjenja naravno nije bilo, a očigledno je da je ovdje riječ o dvostrukim standardima.

U BiH postoji jedinstveno mišljenje da je Evropska komisija čak mogla da preporuči ukidanje viznog režima za građane BiH mnogo ranije, jer su vlasti BiH ispunile postavljene uslove. Umjesto toga, BiH je dobila dodatne uslove.

U svakom slučaju, rješavanje preostalih pitanja ne bi trebalo da predstavlja neku poteškoću, jer je riječ o implementaciji već započetih procesa, a sada je na Savjetu ministara EU i Parlamentu EU da donesu konačnu odluku da unesu izmjene i dopune ove odluke.

Ostaje nam samo da se nadamo da novih uslova neće biti i da će i građani BiH, kao i sav normalan svijet, uskoro moći da uživaju u povoljnostima bezviznog režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana