Bezvezni i bezvizni režimi

Svjetlana Šurlan

Došli smo u situaciju da smo shvatili da imamo bezvezni režim, a da ćemo bezvizni vjerovatno izgubiti, jer ovaj prvi malo šta radi da građani BiH ostanu u mogućnosti da bar nekada odu i vide “svijeta”

Prije dvije godine, kada su ukinute vize za građane BiH, prilikom pojašnjavanja uslova pod kojima se može putovati, a i boraviti u evropskim gradovima, često je pominjano i da liberalizacija viznog režima ne znači da se samo treba spakovati, krenuti i možda se ne vratiti više u ovu državu.

Zbog situacije u kojoj je BiH bila tada, a i danas, većina njenih stanovnika je upravo to zanemarila i spakovala se, krenula i odlučila da se ne vrati.

San mnogih da će eto baš sada, konačno, moći da odu do Praga, Beča, Budimpešte i drugih evropskih metropola brzo se gasi najavom da bi vize ponovo mogle da se uvedu.

A zašto, zato što je masa onih koji su postali svjesni da je režim bezvezan odlučili da zloupotrijebe onaj drugi, bezvizni režim i odu zauvijek odavde.

Mislili su da će im muka biti manja ako su u nekoj drugoj, možda razvijenijoj zemlji, ne računajući na to da i toj drugoj zemlji dođe ista takva muka upravo od njih.

Nisu ni slutili da će biti izbačeni i vraćeni ponovo pod milost i nemilost bezveznog režima zbog kojeg su i otišli, a pri tom onemogućivši svima onima koji su željni Evrope, da je i vide.

Najglasnije za ponovno uvođenje viza zemljama zapadnog Balkana su Njemačka, Francuska, Belgija, Holandija i Švedska. Istina, našao se među njima u Luksemburg, za kojeg baš i nije poznato da je na listi prioriteta zemalja u koje stanovnici BiH žele otići, ali hajde, razvijen je, i to natprosječno, pa ima pravo da se buni.

Tako smo sada došli u situaciju kada shvatamo da imamo bezvezni režim, a da ćemo bezvizni vjerovatno izgubiti jer ovaj prvi malo šta radi da građani BiH ostanu u mogućnosti da bar nekada odu i vide “svijeta”.

U BiH do danas vlasti nisu uspjele čak ni da osposobe Agenciju za borbu protiv korupcije koja je još prije dvije godine bila upravo uslov za dobijanje bezviznog režima. Samo su je uspostavili, a Evropa je progledala kroz prste i ukinula vize.

Sada više gledanja kroz prste nema, valjda je i Brisel skontao da u stvari imamo bezvezni, i da ne zaslužujemo da pored njega imamo i bezvizni režim.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana