Bezobrazluk na nivou

Vedrana Kulaga Simić

Institucije na nivou BiH nadaleko su poznate po brojnosti te enormnoj količini novca koju imaju u godišnjoj kasi, ako se uzme u obzir da ova zemlja važi za siromašnu sredinu na Balkanu.

Najveći dio novca odlazi za pokrivanje plata i naknada za sve i svašta koje su poklonjene rukovodiocima i dobrom dijelu ostalih službenika, među kojima prednjače savjetnici i saradnici, takođe za sve i svašta, koji su mahom do posla u nekoj od ukupno 75 institucija došli na osnovu partijskih i rodbinskih veza sa onima na vrhu.

Na spiskovima zaposlenih ima i onih sa znanjem, koji žele da se ostvare na pozicijama, pa i da napreduju, ali se gube u masi onih koji ne znaju ni šta im je opis posla. Krivica za to je, svakako, više u rukama onih koji su ih zaposlili i koji su se oglušili o potrebu da redovno moraju nadležnima dostavljati ocjene rada njihovih podređenih.

Savjet ministara BiH usvojio je nedavno dokument u kome je dat presjek trenutnog stanja na terenu, iz kojeg je vidljivo da rad nekoliko stotina službenika nije došao pod lupu jer im se, eto tako, može i jer znaju da ih neće stići kazna za to.

U takvom ponašanju leži najveći dio problema koji nikako ne prestaju u zajedničkim institucijama. Malo ko radi posao za koji je angažovan kako bi trebalo. Malo ko želi da poštuje propise i akta, a niko ne snosi posljedice za takav epilog.

Sve se svodi na domino efekat gdje se rukovodioci ponašaju po principu - ako nije sankcionisan onaj prije mene, neću biti ni ja. I tako se godinama vrtimo u začaranom krugu, a milioni maraka idu na pogrešne adrese.

Još je više poražavajuća činjenica da ovo nije prvi put da oni čiji je posao da provjere i ocijene rad službenika to nisu ni uradili. Ni pokušali. Nije ni prvi put da u javnost izlaze podaci o milionima koji su potrošeni mimo pravila, ali i to ne pije vode jer od odgovornosti nema ni “o”.

Posljednji izvještaj o zbirnom ocjenjivanju samo je potvrdio da su nadležni ostali dosljedni tom i jedinom principu, jer kako drugačije opravdati to da ih skoro 30 nije ocijenilo rad svojih službenika, saradnika i ostalih sa platnog spiska?

Javni sektor u cijeloj BiH zaslužuje ozbiljne promjene jer je jasno da novca ima, ali da odlazi na pogrešne adrese. Mora se, ako se to stvarno i želi, a ne priča samo reda radi, novi princip ponašanja uvesti u institucije na nivou BiH jer po ovom sistemu neće još dugo moći.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana