Bezobrazluk na maksimumu

Danijela Bajić
Bezobrazluk na maksimumu

Osiguranik koji, na primjer, ide na radioterapiju lično ne plaća korišćenje ove usluge, već Fond zdravstva za sve osiguranike koji boluju od malignih bolesti u potpunosti finansira ovo pravo i to na način da direktno za uslugu bolnicama plati sve račune.

Ovim jednostavnim primjerom Fond je na svom sajtu predstavio prednosti i širok spektar prava koja imaju oni koji su regularno osigurani.

Pojasnili su i to da neki od njih u jednom dijelu plaćaju participaciju prilikom korišćenja zdravstvene zaštite, podizanju lijekova na recept ili liječenju izvan Republike Srpske. Što je sitnica, ako se uporedi sa računima onih koji se liječe, a nisu osigurani.

U nastavku teksta pojašnjava se način na koji se ostvaruju ova prava i tamo piše da je prvi korak obavezna prijava na zdravstveno osiguranje, ali i to da mora neko za vas redovno uplaćivati doprinose.

I baš tu u priču se uključuje (ili bi bar trebalo) poslovna zajednica čija je to dužnost. Podaci Fonda kažu da se ta obaveza često krši naočigled kontrolnih organa, a na uštrb radnika koji žele da, kao pacijenti, ostvaruju svoja gore navedena prava.

Poslodavci ne bi bili to što jesu da im država često ne ide niz dlaku i gleda kroz prste, ali je takva taktika očigledno kontraproduktivna jer im je bezobrazluk kod politike (ne)plaćanja doprinosa odavno na maksimumu. Najsvježiji primjer je ukidanje vanrednog stanja koje podrazumijeva prestanak beneficije besplatnog osiguranja za sve i znak za poslodavce da moraju da nastave tamo gdje su stali prije korone.

Prolongirani su rokovi, ali pojedinci i dalje neće ili ne žele da uplate doprinose. To što 46.000 radnika i dalje nema zdravstveno osiguranje očigledno nikoga ne brine jer se, za sada, kao jedini vid reakcije na ovu društvenu devijaciju pojavljuju izjave sindikalnih vođa. Traže kazne i krivično gonjenje, a njih ni u priči.

Poslodavci se pravdaju uz parolu “Nismo svi isti” i upiru prst u javni sektor kao najveće neplatiše, ali i državu koja upravo zbog toga neće sama protiv sebe pa da, na primjer, blokira račune lokalne zajednice koja ne izmiruje obaveze svojim radnicima. I tako godinama, sve se završi sa bombastičnim naslovima u medijima pa se vremenom problem sakrije pod tepih.

Sve do momenta kad se prvi poslodavac drastično kazni i na taj način se da primjer ostalima. Ali taj film očigledno nećemo gledati jer u onom koji proživljavamo glavni glumac uvijek ostaje na nogama jer je dobar sa svima pa mu je samim tim sve i oprošteno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana