Bezdušni činovnici

Željka Domazet

Da sit gladnom ne vjeruje i da je birokratija koja je zaposlena u silnim institucijama na nivou BiH počela da se ponaša kao nekadašnja francuska kraljica Marija Antoaneta, koja je gladnom narodu, koji je tražio hljeba, rekla da jede kolače, pokazuju "uštede" koje su predložili za poplavljene građane BiH.

Dok ojađeni narod ne zna gdje će sa porodicama, jer je ostao bez igdje ičega, dok ne zna od čega će živjeti i kako će dočekati zimu, više od 22.000 zaposlenih na državnim jaslama su od milijarde maraka, koju imaju na raspolaganju (a koja je i novac tih unesrećenih ljudi), jedva uspjeli da se odreknu sedam miliona.

Da su kojim slučajem samo primijenili upozorenja revizora, koja se iz godine u godinu ponavljaju, a tiču se nezakonitog trošenja novca, kojekakvih namještaljki i arčenja, iznos kojeg se odreklo 75 institucija bi zasigurno bio pozamašan i koliko-toliko bi pomogao unesrećenom narodu. No, kako se, izgleda, izgubio svaki osjećaj za realnost, narodu koji je ostao bez igdje ičega dodijeljena je poneka mrvica, koja gotovo da nije vrijedna pomena.

S druge strane Republika Srpska je donijela odluku da svaki zaposleni građanin i preduzeće godinu izdvaja po jedan i po odsto od plata i primanja. Svi su se dobrovoljno odrekli makar po jedne dnevnice i na sve načine pokušavaju da koliko mogu ublaže gubitke koje je nabujala voda odnijela. Učinili su to i u Federaciji, dok određena državna vlast tjera po svome i ne daje gotovo ništa.

Ministarstvo finansija BiH je u više navrata pokušavalo da privoli administraciju da se odrekne regresa, makar jedne dnevnice ili makar jedan odsto budžetskog novca, u više navrata pripremalo prijedloge o uštedama, ali nastala je neviđena pobuna, neargumentovani izgovori i opstrukcije, tako da je svaki pokušaj da se urazume nerazumni pao u vodu. Jedino je ostalo da se još jednom potvrdi da su se država i njene institucije odrodile od sopstvenog naroda, da su postale same sebe svrha i da je uhljebljena i skupo plaćena administracija izgubila svaku mjeru.

Nakon ovako loše poruke, kada je o izdvajanjima za ugroženo stanovništvo riječ, zaista će biti zanimljivo pogledati kako će zvaničnici ove zemlje za par dana, usred Brisela, zatražiti donacije od zemalja iz bijelog svijeta da pomognu narodu koji ti isti zvaničnici predstavljaju. S obzirom na ovakav dosadašnji odnos, malo je vjerovatno da će se iko od njih zacrvenjeti.

S razlogom se stoga postavlja pitanje kome takva državna vlast treba, kada običan svijet i u najvećoj nevolji nema nikakve koristi od nje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana