Bezbjednost

Svjetlana Šurlan

Manje države, a više institucija koje se bave odbranom i bezbjednošću, teško će se naći bilo gdje u svijetu, osim na Balkanu.

BiH je među rijetkima, ako ne i jedina zemlja u svijetu, u kojoj se polovina budžeta daje na odbranu i bezbjednost, a da istovremeno agencije iz te oblasti nisu u stanju da spriječe bilo kakav oblik napada na institucije u toj državi.

To se pokazalo više puta, od vehabije Mevlida Jašarevića i njegove pucnjave po sarajevskim ulicama i američkoj ambasadi, preko blokade Parlamenta BiH prilikom JMB protesta, do posljednjih demonstracija i paljenja institucija u FBiH.

Svi ovi događaji dokazali su slabost bezbjedonosnog sektora na nivou BiH da radi ono za šta je osnovan, da obezbijedi mir, stabilnost i slobodu kretanja i izražavanja mišljenja svih građana u BiH.

I nesposobnost odbrambenih snaga svakako je bila vidljiva prilikom mnogobrojnih elementarnih nepogoda, smetova i poplava u kojima se vojska gubila više nego zavijani i poplavljeni stanovnici.

Skoro deset institucija na nivou BiH ima nadležnost da obavlja poslove koji se tiču održavanja bezbjednosti i odbrane, na ovaj ili onaj način.

To su Ministarstvo odbrane koje troši i najviše, oko trećinu budžeta, zatim Granična policija, Obavještajno-bezbjedonosna agencija, Državna agencija za istrage i zaštitu, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Ministarstvo bezbjednosti, Agencija za školovanje policijskih kadrova, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja i Agencija za policijsku podršku.

Skoro 500 miliona troše godišnje! Za šta? Za to da se svaki pojedinac, kao što je Jašarević uputiti naoružan pred diplomatska predstavništva i puca po ulici? Za to da svaka malo veća grupa demonstranata može zapaliti Predsjedništvo, vlade, arhive, imovinu, blokirati institucije? E upravo za to građani BiH plaćaju pola milijarde maraka godišnje.

Šta je čija nadležnost i kako ko treba da reaguje, zakon je jasno propisao. Zato ovakvi propusti ne bi smjeli da se dešavaju. A neće se dešavati ako svako bude radio svoj posao. Posao za koji je dobro plaćen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana