Bezbjednost radnika

 Anita Janković Rečević
Bezbjednost radnika

Život, zdravlje i očuvanje sposobnosti radnika trebalo bi da budu prioritet svakog poslodavca jer bez zdravog i jakog radnika nema profita, ali ni privrednog razvoja društva.

Bezbjedno radno mjesto ne smije biti pojam koji se provlači samo u zakonima zaštite na radu, ono mora biti obaveza svakog poslodavca i radnika. 

Rješavanju tog pitanja posebnu pažnju treba da posvete preduzeća u oblasti šumarstva, građevinarstva, elektro i hemijske industrije, najrizičnijim granama privrede u kojima su životi zaposlenih zbog težine i opasnosti posla skoro svakodnevno na kocki.

Dobra zaštita na radu ne smije da se gleda kao bespotreban trošak jer, osim što povećava produktivnost i konkurentnost poslodavaca, indirektno smanjuje i broj radnika na bolovanju i troškove liječenja. Samo zdrav radnik je koristan sebi, svojoj porodici i na kraju društvu, jer je duže radno aktivan i doprinosi prosperitetu zajednice.

Međutim, zbog loše zaštite na radu, ali i zle sudbine samo u ovoj godini u Srpskoj je smrtno stradalo osam radnika, dok je njih oko 60 teško povrijeđeno. Tokom 2021. godine život je izgubilo 15 radnika, a godinu ranije njih sedam.

Ovi brojevi su i više nego alarmantni jer i jedan život izgubljen na radnom  mjestu je previše, a kamoli 30, koliko se ugasilo za te tri godine.

Analize inspekcije pokazuju da su najčešći razlozi povreda na radnom mjestu neprimjenjivanje mjera zaštite, nesprovođenje preventive i nedovoljna obuka radnika. Takođe, zbog manjka kadra na tržištu rada poslodavci često angažuju penzionere čije zdravstveno stanje nije odgovarajuće za obavljanje teških fizičkih poslova u šumi ili na gradilištu i zbog takvih okolnosti životi tih radnika posebno su ugroženi. Kada se tome doda da preduzeća ne žele da izdvoje novac za adekvatnu opremu i obuku zaposlenih, tragedija je gotovo pa neizbježna.

Iako su radnici svjesni svojih prava, koja su u Srpskoj samo mrtvo slovo na papiru, teška socijalna situacija i briga za egzistenciju tjeraju ih da postaju saučesnici poslodavaca koji ne poštuju mjere zaštite na radu. A to mora hitno da se mijenja. Jer dokle god zaposleni ostaju nijemi na svako kršenje svojih prava, pomaka neće biti. Nesreće će se dešavati kao i do sada, a još juče je to moralo stati.

Smrt dvadesettrogodišnjeg mladića u Tesliću, koji je život izgubio sredinom sedmice jer se na njega obrušila veća količina drva na radnom mjestu, mora biti alarm u glavama radnika da konačno pokažu zube i glasno se bore za bezbjedna radna mjesta.   

Poslodavci koji ne poštuju i ne čuvaju živote radnika ne smiju ostati nekažnjeni ni od strane radnika, ni od strane države.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana