Bezbjednost na testu

Vedrana Kulaga Simić

BiH je paralizovana zemlja već godinu dana, a ni prije toga brojne stvari nisu se odvijale u pravom smjeru, koji priziva većina njenih stanovnika.

Nove vlasti nema ni na pomolu, sve su tiši i najveći optimisti, a slična situacija je i na mnogim drugim poljima. Na toj listi je i bezbjednost, što je najgore.


Migrantska kriza samo što nije eskalirala. Hiljade migranata mjesecima je “zarobljeno” u BiH. Bolesti u njihovim redovima je sve više, a izlaza sve manje. Hrvatska čvrsto štiti svoju granicu, dok nadležni u BiH nikako ne uspijevaju da se uhvate u koštac sa velikim bezbjednosnim problemom čijih razmjera, aman, mnogi nisu ni svjesni. Ili svjesno i namjerno ne žele to da vide niti priznaju drugima, ko zna iz kojih namjera.


Lokalno stanovništvo u mnogim dijelovima BiH je na rubu živaca jer ne zna kako da se odbrani od pridošlica sa Bliskog istoka i drugih dijelova svijeta, a i sami migranti gube kompas.

Sve više nasilja i nervoze je i u migrnatskim redovima i kampovima gdje borave. Razumljivo, jer je u njihovim kartama BiH bila jedna u nizu zemalja kroz koje je trebalo da prođu, a nikako da ostanu.

U cijeloj priči je krajnje nejasno ponašanje i Evrope koja je spremna, i daje BiH svako malo milione i milione evra BiH kako bismo se izborili sa migratskom krizom, a sasvim logično pitanje je zbog čega ta ista Evrope ne prihvati migrante i tu pomoć im pruži na svojoj teritoriji?

Ta kriza je samo jedna u nizu o kojoj treba da brinu nadležni u ovoj zemlji, počevši od nivoa BiH do lokalnih zajednica, ali do sada se nisu pokazali. Sve se na kraju svede na prepucavanja, nemogućnost dolaska do kompromisa i slijeganja ramenima, a na štetu građana u vrijeme kada opasnosti vrebaju sa svih strana.

Jedna od njih su povratnici sa sirijskih ratišta čiji je dolazak u BiH već najavljen. To nije nešto sa čim se neko smije igrati. Ni u snu jer niko ne može da garantuje da će ti, nekadašnji borci čim kroče na teritoriju BiH biti dobri momci i građani za uzor.

Ma koliko se institucije na nivou BiH i republička tijela sporila u vezi sa nekim nadležnostima i poslovima, moraju da postoje viši interesi, a jedan od tih ciljeva, bez ikakve sumnje, mora biti maksimalna bezbjednost svih građana.

Veliki izazovi su pred BiH i neće formiranje nove vlasti staviti tačku na sve njih, ali će barem otvoriti potencijalne puteve ka tome. Ako ovakva situacija još potraje, svaka prognoza je nezahvalna.

Politike je previše u svemu, kao i suludih ideja. I to je jedan od ključnih razloga zbog čega i sve više stanovnika BiH pakuje kofere i odlazi tamo gdje su i migranti krenuli, ali, nažalost, nisu uspjeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
Nova meta SAD
Nova meta SAD
Uskraćene lekcije
Uskraćene lekcije
Niko neće u vojnike
Niko neće u vojnike
Reforme pod hitno
Reforme pod hitno
Njemački virus
Njemački virus
Moć ratnika
Moć ratnika
Dokle ćemo se lagati?
Dokle ćemo se lagati?
Srpska na suvom
Srpska na suvom
Naopaka istorija
Naopaka istorija
Posljednji trzaji
Posljednji trzaji
Poslaničke prevare
Poslaničke prevare
Američka dresura
Američka dresura
Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana