Bezbjednosni propusti

Goran Maunaga

Ako bi (ne daj bože) teroristi Islamske države krenuli u realizaciju najavljenih napada na države Balkana s ciljem pokušaja formiranja islamskog kalifata, od svih tih država Bosna i Hercegovina, nema sumnje, prošla bi s najtežim posljedicama.

Mnogo je razloga za ovu tvrdnju.

Prije svega, pravovremena informacija jedini je pouzdan i efikasan način borbe protiv terorizma, ali, naravno, to važi samo za zemlje u kojima bezbjednosni sistem funkcioniše po propisima i pravilima službe. A BiH ne spada u tu grupu. Do sada se pokazalo da pravovremenu povratnu informaciju kao najubojitije oružje u BiH često, umjesto pripadnika službi bezbjednosti, imaju teroristi.

Najnoviji primjer neshvatljivih dešavanja u bezbjednosnom sistemu BiH manifestovao se prilikom pokušaja ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima.

Sve bi se lakše podnijelo da je tu riječ samo o propustima, odnosno da nema dokaza da su u pokušaj linča umiješani i pojedinci iz bezbjednosnih struktura uz podršku visokopozicioniranih funkcionera vlasti iz Sarajeva.

Možemo, dakle, pretpostaviti da će takvih "propusta" biti i prilikom realizacije učestalih terorističkih prijetnji od kojih je najnovija poslata putem video-snimka 10. jula, dan pred održavanje komemoracije u Potočarima, kojom džihadisti najavljuju napade na BiH i ostale balkanske zemlje.  

Koliko je BiH nezaštićena od takvih najavljenih terorističkih napada koji bi mogli i biti izvedeni, pokazuje i to što ništa nije preduzeto protiv "vehabijskog portparola", imama sarajevske džamije kralja Fahda Nezima Halilovića Muderisa koji je, takođe dan pred komemoraciju srebreničkim žrtvama, Srpsku označio kao legitimnu metu terorista i pozvao na uništenje lobista protiv rezolucije o Srebrenici.

On je trebalo da bude odmah uhapšen i da tužilaštvo protiv njega otvori istragu, ali to se nije desilo.

I teroristički napadi na policijske stanice u Zvorniku i Bugojnu pokazali su da bezbjednosne službe na nivou BiH nisu u stanju da se nose s izazovima dolazećih dešavanja.

Nije tu samo riječ o nekvalitetnoj uvezanosti. Radi se i o međusobnom dubokom nepovjerenju u bezbjednosnom sektoru koje je produbljeno posljednjim događajima. A rješenje je u vraćanju entitetske nadležnosti nad tim službama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana