Bezbjedno uhljebljenje

Željka Domazet
Bezbjedno uhljebljenje

Da je Ministarstvo bezbjednosti odavno postalo institucija u kojoj se zapošljavaju podobni i poslušni jasno pokazuju i podaci da se iz godine u godinu po ugovoru o radu angažuju na desetine radnika, čak i na pozicijama državnih službenika.

Da su biroi rada preplavljeni činjenica je koju ni najveći laici ne spore, ali angažovanje po ugovoru o djelu odličan je način da se pojedina ministarstva kao što je ovo bezbjednosti dodatno očiste od Srba, jer svi koji su na ovaj način angažovani ne ubrajaju se u izračunavanje nacionalne zastupljenosti zaposlenih. Stoga i ne čudi da se dešavalo da od više desetina angažovanih po ugovoru o djelu bude nijedan ili eventualno jedan Srbin, te stoga nije tajna da su pojedina ministarstva kao što je Ministarstvo bezbjednosti postala prćija, uglavnom Bošnjaka i djelimično Hrvata.

Da se angažovanjem radnika po osnovu ugovora o djelu može raditi šta kome padne na pamet, bez potrebe da se računi bilo kome polažu, dovoljno dokazuje činjenica da pri Ministarstvu pravde u Upravi za inspekcije, koja bi trebalo da prorešeta valjanost i zakonitost sklopljenih ugovora o djelu, radi samo jedan inspektor na preko 24.000 zaposlenih u institucijama. Taj inspektor do sada nije kontrolisao nijedan sklopljeni ugovor o djelu niti je podnosio izvještaje o tome da li su ovi ugovori koji su sklapani u Ministarstvu bezbjednosti urađeni na zakonom valjan način.

Samo ovlaš pregled angažovanja radnika i državnih službenika u Ministarstvu bezbjednosti jasno pokazuje da u ovom ministarstvu godinama, otkako su mu na čelu bošnjački ministri, na radna mjesta po ugovoru o djelu je angažovano preko polovine Bošnjaka.

Kakva je sudbina ovakvog angažovanja po ugovoru o djelu u ostalim ministarstvima, direkcijama i agencijama i koliko se poštuje nacionalni ključ pokazaće rasprava, ukoliko inicijativa za razmatranje ove problematike dobije podršku poslanika.

Da su pojedine institucije, poput Ministarstva bezbjednosti, postale baze za uhljebljavanje podobnih i ventil kroz koji se ne kontroliše i ne poštuje nacionalni ključ jasno je i laiku. Ne stane li se tome u dogledno vrijeme u kraj nacionalni balans će nastaviti da se debelo narušava, a institucije postanu baza za jednonacionalne boje i uhljebljenje podobnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana