Bez traktorijade na Mahovljanima

Danijela Bajić
Bez traktorijade na Mahovljanima

Svi koji su sa ovih prostora na odmor putovali bilo gdje dalje od Trebinja proživjeli su taj osjećaj izgubljenosti, pomiješan sa uzbuđenjem odlaska na daleku destinaciju.

Upravo je taj put do odredišta ili povratak kući često ključan za lične analize kompletnog društva i sveopšteg tapkanja u mjestu u odnosu na svjetska dešavanja, tako da je odgovor na pitanje: "Gdje smo to mi, a dokle je došao zapad?" godinama isti.

Dovoljno je da samo jednom budeš izgubljen u prevodu na istanbulskom ili pekinškom aerodromu. U jednoj ruci držiš kafu iz "Starbaksa", u drugoj avionsku kartu na kojoj tražiš putokaze pa sa koferom u trku žuriš da stigneš na svoj terminal često udaljen nekoliko kilometara.

A kad konačno sjedneš u avion uzbuđenje te mine i svijest o povratku kući obično znači i povratak u stvarnost.

Sjetiš se naših Mahovljana sa jednim terminalom, na kojem, zbog skučenog prostora, čuješ svaku izgovorenu riječ od svih (ako je dobra tura) nekoliko desetina putnika, a dok čekaš provjeru dokumenata ne možeš a da ne razmišljaš o, sada već čuvenom, traktoru koji na pisti raznosi prtljag.

Sa druge strane treba priznati da to ipak sve bolje izgleda ako poredimo sa situacijom od prije nekoliko godina.

Sada umjesto u Beograd, Banjalučani avionom mogu otići na kafu na nekoliko evropskih destinacija. I to po povoljnoj cijeni. U najavi su i neki novi letovi i sve to ide uzlaznom putanjom. Doduše, brzinom puža koji trči maraton.

Priznaje to i resorni ministar koji je trenutnu organizaciju jedinog preduzeća za vazdušni saobraćaj u Srpskoj ocijenio kao neodrživu i sa potrebom za većim ulaganjima.

I pored rekordnog broja letova i putnika (bar za naše uslove) preduzeće je lani poslovalo sa minusom od 600.000 maraka. S tim u vezi, nadležni traže pomoć od stručnjaka iz regiona koji će uskoro predložiti neki novi program razvoja banjalučkog aerodroma.

Sve glasnije su i priče o privatizaciji, tako da se, u slučaju tog scenarija, od novih vlasnika očekuje drastičniji korak u smjeru "podizanja" preduzeća koje, po mnogim parametrima, kaska za svijetom.

Ako je istina da su novi vlasnici spremni da u avio-preduzeće iz Srpske ulože 700 miliona evra, valjda će biti dovoljno novca za promjenu voznog parka za vuču.

Pa da se pred svijetom koji dolazi u Banjaluku ne crvenimo zbog traktora, već da za Mahovljane pronađemo neki drugi zaštitni znak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana