Bez prevara, molim

Željka Domazet

Predsjedništvo BiH nije prihvatilo izvještaj o pregovorima o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a ovo je pitanje i dalje "u životu" i o njemu će se i u narednom periodu i dalje razgovarati.

Dan prije ovakve odluke Predsjedništva nadležni u RS iznijeli su jasne statističke podatke o šteti koju bi predložena adaptacija donijela poljoprivredi i privredi Srpske. S druge strane, u Evropskoj uniji tvrde da je to za nas dobro i da smo se preračunali, a pojedini zvaničnici iz Federacije poručuju da RS ovim koči evropski put BiH.

Niko ne spori da ovaj prostor treba da se uredi jer je ova zemlja na Starom kontinentu, ali se u uređenom svijetu moraju jasno raščistiti računi. Zemlja u kojoj se ne zna koliko nas ima, koliko se ljudi bavi poljoprivredom, a koliko od nje živi, jasno je kao dan, dušu je dala za mešetarenje. Zbunjena EU, koja se bori sa svojim problemima, ne izlazi sa podacima koliko bi proizvoda iz te "uređene" Evrope preplavilo tržište ove zemlje i da li bi ugušilo sve ono što se na ovim prostorima proizvodi jer su zbog podsticaja njihovi proizvodi, jasno je, jeftiniji. Osiromašeni svijet bi ih svakako kupovao da preživi. A domaći poljoprivredni proizvođači bi svoje proizvode mogli da voze na smetljište ili da ih ostave da trunu na njivama.

"Čist račun, duga ljubav", rekao bi naš narod. Mi ljubav prema EU zaista gajimo i hoćemo da joj pružimo ruke, ali preduslov su čisti računi.

Morala bi EU kojoj težimo otvoreno reći šta i koliko dobijamo da bi domaća poljoprivreda živjela, a ne da bi tavorila. Neka nam kaže šta gubimo ako kao zaljubljeni slijepci prihvatimo samo ljubav. Sporazum je živ, pa kada se i račun i ljubav poklope, onda možemo da profitiramo i mi i oni, i BiH i EU, i RS i EU, i Federacija i EU. No, prije svega moralo bi zaista da se zna koliko nas ima, a ne da jedni radimo iza leđa drugih.

Kada se svi aduti stave na sto, pa da se ne kockamo sa svim i svačim kao da smo nevješti kockari, stvari će biti jasne. Evropska unija čeka nas, ali i mi Evropsku uniju.

Dogovor kuću gradi, a prevare je razgrađuju. A u ovoj zemlji ih je zaista bilo napretek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana