“Bez brige”

Vedrana Kulaga Simić

Globalne političke i ekonomske trzavice i igre duže vrijeme se miješaju sa ovim našim domaćih na koje ovdašnji narod sve teže uspijeva da ostane imun, ali to ne treba da čudi jer smo godinama svjedoci istih ili sličnih stvari o kojima, kao po nekom nepisanom pravilu, nema saglasnosti.

 

Ne može se poreći da je BiH specifična, teška i veoma složena zemlja, gdje još dosta kockica nije na svom mjestu. Čak ni nakon gotovo tri decenije od stavljanja tačke na surovi rat koji je odnio nedopustivo mnogo nevinih života, razdvojio porodice i sravnio domove do temelja, neke “elite” još se igraju ljudskim sudbinama.

Ljuti politički rivali su, barem zvanično u takvim odnosima, ali teško da iko može znati šta se stvarno krije iza brda. Nebrojeno puta su, bez imalo griže savjesti, obmanuli one koji su im omogućili da budu to što i jesu i da i te kako dobro žive, dok obični smrtnici skupljaju mrvice. A dok sve to traje, samo se nižu uvjeravanja da će biti bolje i da mogu biti bez brige. Aludiranja na novi potencijalni rat, priču koja se masovno vraćala u javni prostor, su bez komentara i za ne povjerovati je da neko u današnje vrijeme, kada je mir jedan od imperativa, može pomisliti na krvoproliće, a posebno jer se od posljednjeg još nismo oporavili.

Ali, što je najgore, imajući u vidu da je izborna kampanja već tu i da su svi sve snage umjerili ka ovoj jeseni i što boljem pozicioniranju kod birača, treba očekivati da će, gotovo svakom svojom izjavom, političari podizati tenzije i ponovo igrati na kartu nacionalnosti.

Obećanja za bolji život nizaće se iz dana u dan, a za to vrijeme narod, onaj obični i prosti čovjek koji svakodnevno ulaže nadljudske napore da spoji početak i kraj mjeseca, patiće se i kolutati očima, svjestan samo toga da mora da se bori. Za sebe i svoju porodicu.

Pojedini domaći lideri opasno su se zaigrali, a ništa ne zaostaju ni oni koji godinama čekaju svoju šansu da iz opozicionih redova pređu u vladajuće, a u suštini mala je razlika između njih. Niko ne kaže da je lako podići BiH na zdrave temelje, ali nije nemoguće, međutim, u ovoj maloj zemlji puno je krokodila. I domaćih, ali i iz stranih bara koji je i posmatraju kao svoj plijen, dok na tako nešto u svojim zemljama ne mogu, odnosno ne smiju ni da pomisle, ali, eto, ovdje im se može.

Pred nama još jedna izborna kampanja, mada novca za izbore još zvanično nema, ali ima obećanja da će biti, da Centralna izborna komisije ne treba da brine. Zakonski rok za obezbjeđivanje novca ističe danas, budžet za ovu godinu institucija BiH još nije usvojen, a puno je stepenica do kraja.

Jedno je sigurno - političari u ovoj zemlji moraju da se uozbilje i prestanu da se ponašaju kao da im je narod mreža preko koje se igraju, te samo govore da će biti bolje i da ne treba da brinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana