Besmisleni zadaci

Željka Domazet

Od predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića Predstavnički dom Parlamenta BiH, zaključkom usvojenim na inicijativu poslanika Nezavisnog bloka Sadika Ahmetovića, zatražio je da narednih dana prikupi potpise poslanika koji ga podržavaju kako bi bilo utvrđeno ima li većinu ili nema, da bi poslanici u idućem periodu mogli donijeti stav o statusu Savjeta ministara.

Sve i da Zvizdić krene u ovu tužnu avanturu (a velika je vjerovatnoća da neće) i počne da skuplja potpise poslanika koji stoje iza njega, sasvim je sigurno da ne bi uspio skupiti više od 18 od 42, tek toliko da se potpuno ne obruka.

Odavno je jasno da Zvizdić, a samim tim i Savjet ministara, nema podršku, a ako je neko i sumnjao u to, stanje stvari pokazalo je glasanje o izvještaju o radu Savjeta ministara za prošlu godinu.

Inicijativa Nezavisnog bloka zato je očekivano prihvaćena, jer bi u suprotnom Zvizdiću bila data podrška Predstavničkog doma, ali je jasno da oni koji su je pokrenuli nemaju pojma šta da rade ako Zvizdić ne ispuni zadatak ili ne prikupi dovoljan broj potpisa. Alternative ovom sazivu Savjeta ministara niko ne vidi, a smjena Savjeta ministara, prema sadašnjem stanju stvari, sasvim sigurno ne bi mogla proceduralno biti dovedena do kraja, što bi dovelo do novog institucionalnog besmisla u kome bi Savjet ministara radio šta hoće i kako hoće ne polažući račune nikome.

Da je u ovom slučaju riječ o ličnim obračunima bošnjačkih političkih stranaka, dovoljno govori činjenica da oni koji su pokrenuli inicijativu da Zvizdić postane sakupljač potpisa tvrde da bi mu dali podršku i potpise ako zna kako i šta dalje.

U svakom slučaju, zaključak je usvojen u Parlamentu, a ono što je tamo usvojeno valjda bi trebalo da bude ispoštovano. Na bošnjačkim strankama, koje su sve pokrenule, je da nađu način na koji će se to desiti. Da većine i podrške za Savjet ministara nema, jasno je, ali problem sasvim sigurno neće riješiti gubljenje vremena na inicijative koje nemaju nikakvog smisla, već su potrebna konkretna rješenja.

Da će u narednom periodu na nivou BiH biti sve više cirkusa, a sve manje zakona i konkretnih poteza za dobrobit ove zemlje, jasno je kao dan. Uostalom, sve ovo što se dešava još jednom najdirektnije pokazuje da "tamo gdje počinje Bosna prestaje logika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana