Besmislene istrage

Marijana Miljić Bjelovuk

Tužioci u Tužilaštvu BiH pokreću istrage za koje se zna da će za nekoliko dana, mjeseci ili pak godina staviti tačku, dok s druge strane u ladicama stoje predmeti o ratnim zločinima, a među njima prednjače svakako oni koji se odnose na zločine počinjene nad Srbima.

Da je tako pokazalo je i to što je Tužilaštvo krajem prošle godine obustavilo istragu u predmetima koji se odnose na neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o jedinstvenom matičnom broju (JMB), ali i u vezi sa procesom razgraničenja BiH i Crne Gore.

Pored ovih predmeta, u idućem periodu možemo očekivati da Tužilaštvo stavi tačku i na istragu u predmetu "Sejdić i Finci", koja je pokrenuta još 2013. godine, i na druge slične predmete. Kakva će biti sudbina najavljene istrage o neobjavljivanju rezultata popisa, ostaje da se vidi.

Još kada je 2013. godine započeta istraga da bi bilo utvrđeno "postoje li pojedinci koji su u okviru Parlamenta BiH s umišljajem spriječili sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o JMB građana" znalo se da se s tim neće daleko otići. Slično je bilo i sa slučajem usvajanja ugovora o granici.

Sve ukazuje na to da je hitno potrebna revizija rada Tužilaštva BiH, jer njihovo tumaranje po, kako se na kraju pokazalo, nepotrebnim istragama, nikuda ne vodi i ništa dobro neće donijeti.

Na njihov loš rad dugo upozoravaju uglavnom predstavnici srpskog naroda, koji traže pravdu i nastoje da Tužilaštvo konačno počne da radi na najsloženijim predmetima ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

Sva ta upozorenja ostala su samo na tome. Niko ništa do danas nije uradio da se promijeni praksa i politika rada pravosuđa BiH.

Sva njihova nadanja u bolje sutra, u bolji rad pravosuđa odavno su pala u vodu, jer malo ko vjeruje da će Tužilaštvo raditi posao koji treba.

Zato bi Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) konačno jednom za svagdje trebalo da vidi šta Tužilaštvo BiH (ne)radi te da konačno uradi nešto kako bi ova pravosudna institucija opravdala razloge svog postojanja. A dok nešto ne uradi, Tužilaštvo će i dalje tumarati po nepotrebnim istragama, a zanemarivati predmete u ladicama koje godinama čekaju da dobiju epilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana