Beskorisne institucije

Željka Domazet

Da maksima "lezi hljebe da te jedem" i te kako važi u BiH, pokazuje i činjenica da ova na sve načine poharana i osiromašena zemlja u svojoj administraciji godinama troši enormna sredstva na institucije koje ničemu ne služe.

Na desetine institucija među njih 75 je kroz svoj višegodišnji nerad potrošilo desetine miliona maraka, a u izvještajima koje šalju iz godine u godinu ne postoji nijedan akt koji bi potvrdio da su uradile posao koji im je u nadležnosti. Drastičan primjer je Komisija za koncesije na nivou BiH, koja do sada nije izdala nijednu koncesiju, a za isto to vrijeme njena administracija je potrošila enormna sredstva koja bi i te kako koristila entitetima, koji takođe imaju slične komisije koje rade posao iz iste nadležnosti.

I pored činjenice da ovi državni paraziti ništa ne rade, da ih revizori iz godine u godinu upozoravaju da bilježe propuste i da im je učinak nikakav, među strankama u BiH još ne postoji saglasnost da se pomete i pospremi ovaj javašluk. Dok stranke iz Republike Srpske, kako pozicione tako i opozicione, godinama zagovaraju i iniciraju gašenje nepotrebnih potrošača, one iz Federacije, naročito bošnjačke, zahtjevima da sve treba centralizovati i prenijeti na nivo BiH grčevito brane ovakvu situaciju.

Institucije koje se godinama bez ikakvog pokrića održavaju u životu i na čije tavorenje odlaze milioni, bez obzira na različita zagovaranja i nastojanja da se održe u životu, morale bi, ponajprije zbog višegodišnje recesije i teške ekonomske krize, što prije ugasiti svjetlo ako ova zemlja želi da vidi "bijeli dan". Ako se svemu tome doda činjenica da je BiH dodatno poharana majskim poplavama, onda je sasvim sigurno da ne bi smjela nijednu marku, a kamoli milione da izdvoji za institucije koje ne služe ničemu.

Bespotrebne i parazitske institucije na nivou BiH (a svakako ih je više od polovine koje su same sebi svrha) morale bi odmah nakon izbora postati predmet analize novog saziva Parlamenta, ako ova zemlja danas-sutra želi da stane na vlastite noge. Valjanim pospremanjem neefikasne administracije i gašenjem nepotrebnih institucija BiH bi svakako postala zemlja kojoj donacije i kreditna zaduženja ne bi bila jedini izlaz da se drži u životu. Ako toga ne bude, ugušiće se u nepotrebnoj administraciji koja ni sama ne zna šta joj je posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
Kockanje zdravljem
Kockanje zdravljem
Znate l' onu našu
Znate l' onu našu
Novi izbori, stara lica
Novi izbori, stara lica
Natalitet
Natalitet
Miriše na novu krizu
Miriše na novu krizu
Vrijeme je za školu
Vrijeme je za školu
To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana