Beneficirani staž

Dragana Keleč
Beneficirani staž

Jedna od pozitivnih stavki novog Nacrta zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju RS kojeg je prošlog mjeseca usvojila Narodna skupština RS, a koji je "digao" dosta prašine, kako među radnicima tako i među penzionerima, jeste - da će uslovi za odlazak u penziju na osnovu beneficiranog staža i u idućem periodu biti isti.

Na taj način su bar jednim dijelom "osigurani" oni stanovnici Srpske čiji je radni vijek vezan za poslove koji su opasni po njihovo zdravlje, ali i život.

Propisano je da se u staž osiguranja sa uvećanim trajanjem računa vrijeme koje je osiguranik radio na naročito teškom, opasnom i po zdravlje štetnom radnom mjestu odnosno poslu, kao i na radnom mjestu na kojem poslije navršetka određenih godina života ne može uspješno da obavlja svoju profesionalnu djelatnost.

Zahvaljujući ovom zakonu, stepen uvećanja staža osiguranja zavisiće i dalje upravo od težine, opasnosti i štetnosti rada, odnosno od prirode posla, i moći će da iznosi najviše 50 odsto.

Šta to znači? Pa, recimo, policajci koji efektivno budu radili 30 godina, imaće 40 godina staža, odnosno za 12 mjeseci rada računaće im se 16 mjeseci staža.

Osim policajaca, i mnogi drugi stanovnici koji su zaposleni kao rudari ili koji rade još neke opasnije poslove imaće kao i do sada beneficirani radni staž, što je i opravdano.

Međutim, ono čega bi se trebalo pribojavati i na šta treba posebno da se obrati pažnja jesu upravo ti uslovi, koje je potrebno ispuniti da bi se dobio beneficirani staž.

Sve one institucije i nadležni organi, od Ministarstva  rada i boračko-invalidske zaštite, poslodavaca, inspektora rada, sindikata, te ovlašćenih stručnih organizacija treba da budu krajnje rigorozni, a s druge strane i krajnje pravedni, kako neko ko je radni vijek proveo sjedeći u fotelji ne bi "slučajno", eto, otišao u penziju sa istim beneficijama i stažom kao, recimo, rudar ili policajac.

To zaista ne bi bilo pravedno prema 30.000 penzionera u RS koji su zaslužili penziju na osnovu beneficiranog staža, a još manje prema onima koji tek treba da budu penzionisani.

Novi zakon je tu, a tu su i oni koji će se truditi da ga sprovode kako treba. A kako će to biti, ostaje da se vidi...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana