Bečki kadet

Žarko Marković
Bečki kadet

Ne postoji saziv Savjeta ministara u istoriji postdejtonske BiH u kojem federalna strana nije isturila bar jednu političku karikaturu. Javnost lako sklona zaboravu odavno se više ne sjeća nesrećnog Svena Alkalaja, Bisere Turković ili Semihe Borovac. Utabanim stazama njihovog egzibicionizma nastavio je u aktuelnom mandatu ministar odbrane Zukan Helez.

Potez kadeta Oružanih snaga BiH, koji nije želio da pruži ruku austrijskoj ministarki samo zbog toga što je žena, a njemu vjera ne dozvoljava da se rukuje sa ženama, izazvao je zgražavanje ne samo u BiH i ne samo u regionu, ali to nimalo nije uzdrmalo ministra Heleza da nadolazećem kadru ovdašnje vojne sile omogući potpisivanje ugovora i primi ga u vojnu službu. Šta je jedno odbijanje rukovanja za takvog deliju? Takvi su potrebni našoj moćnoj armiji.

Problem ekstremizma u Oružanim snagama nije od juče. Postoji od ujedinjenja tri vojske u zajedničku za šta su sve tri strane u BiH dale saglasnost, uz nemalu asistenciju likova poput Rafija Gregorijana. Podsjetimo, vojska je postala zajednička u ono doba najžešćeg međunarodnog intervencionizma kada je po Bosni divljao Pedi Ešdaun, otimajući nadležnosti i jačajući zajednički nivo bez da ikoga pita.

Vojska je naizgled ujedinjena dobrovoljno, a kako su se stvari razvijale u narednih dvadesetak godina, bolje da nije.

Najbolje bi, je l' te, bilo da nikako nemamo vojsku, ali kad je već imamo, nije normalno da glavnu riječ u tom resoru vode likovi poput Heleza odavno opterećeni najgorim ekstremističkim stavovima.

I dok se isti taj ministar počesto zna pohvaliti snagom vojne sile kojom u određenoj mjeri rukovodi, helikopteri Oružanih snaga BiH padaju u jezera, sa svih strana stižu informacije o nedovoljnoj opremljenosti i obučenosti vojnika, teškom stanju u kasarnama, a tu i tamo se pojave neki bečki kadeti i “vojnikinje” sa hidžabom koji svoje postupke najčešće pravdaju slobodom ispovijesti vjere kao takve, bez osjećaja za mogućnost da takav pristup možda nekome i smeta jer ta vojska, zavnobihovskim rječnikom rečeno, nije ni bošnjačka, ni srpska, ni hrvatska, već navodno i bošnjačka, i srpska, i hrvatska.

Malo morgen. Kako je propao ZAVNOBiH, tim putem idu i OS BiH.

Sa tom i takvom vojskom Helez i družina namjeravaju da krenu putem članstva u NATO savezu. A NATO jedva čeka likove poput “bečkog kadeta” u vlastitim redovima. Sve trepere od iščekivanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Drogirana Evropa
Drogirana Evropa
Juriš na “Temu”
Juriš na “Temu”
Oprezno za volanom
Oprezno za volanom
Kad maske izblijede
Kad maske izblijede
Draško i PDP
Draško i PDP
Vrijeme provjera
Vrijeme provjera
Gluvi na radnička prava
Gluvi na radnička prava
Milo nejaki
Milo nejaki
Firme kao na traci
Firme kao na traci
Tužno sjećanje
Tužno sjećanje
Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana