Bečke prilike

Vedrana Kulaga Simić

Na samit zemalja zapadnog Balkana stavljena je tačka. Zvaničnici šest balkanskih zemalja rukovali su se u Beču međusobno i sa najvišim evropskim "facama", postigli brojne usmene te potpisali i neke pismene sporazume. Važne, kako kažu, za napredak ovog podneblja.

Tokom dvodnevnog zasjedanja pokazana je volja da i BiH krene brže prema EU, kao i cijeli Balkan, a prije svih Srbija koja očekuje već iduće godine otvaranje prvih poglavlja.

Potpisan je i sporazum o granici između Crne Gore i BiH i konačno stavljena tačka na spor u vezi sa dijelom teritorije oko Sutorine koji je mogao da ozbiljnije naruši odnose između dvije zemlje da je samo duže potrajao.

Samit je i za ostale zemlje bio prilika da se dođe do nekih dogovora važnih za ono što je svima zajedničko, a to je što brži put ka EU te izgradnja mostova, pruga i puteva koji će, po tradiciji, da povezuju zemlje i narode.

EU je spremna da balkanskim zemljama da oko 600 miliona evra za razne projekte koji će doprinijeti poboljšanju stanja u privredi i saobraćajnoj komunikaciji.

Samit i tamošnji dogovori su prilike koje ne smiju da budu propuštene. Predloženi projekti moraju da budu prioriteti za realizaciju, a među njima posebno značajan za RS i BiH je most na Savi kod Gradiške.

Most koji će ovu zemlju povezati sa EU i ko zna, možda i skratiti, u svakom smislu, put ka EU.

Na listi je i modernizacija pruge od Sarajeva do Beograda i brojni drugi projekti o kojima će nadležni sa obje strane i Drine i Save imati da pričaju u danima i mjesecima koji su pred nama.

Najvažnije od svega je da projekti zažive, da mnogi građani iz svih zemalja regiona pronađu svoje u oko 200.000 obećanih radnih mjesta u narednih nekoliko godina i da konačno ovaj dio Evrope postane njen dio i na papiru.

Evropa je rekla svoje, ali i ponudila značajan novac. Ostatak, i možda najvažniji dio ugovora je u rukama onih koji treba da na Balkanu urade svoj posao. Da ne bi na kraju bilo, da su, kako stari često znaju da kažu, otišli u Beč da samo se "beče".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana