Bećirovićeva pisanija

Željka Domazet

Da su u BiH mnogi izgubili kompas pokazuju potezi, reakcije i pisma, koje u ovim vrelim predizbornim danima pišu zvaničnici sa uzavrelog sarajevskog asfalta.

Dok se još ni Sirija i potez Zlatka Lagumdžije mimo saglasnosti Predsjedništva nisu razjasnili, nove strijele u BiH odaslao je zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta BiH Denis Bećirović, koji je u duhu svog stranačkog šefa i mimo saglasnosti druga dva člana Kolegijuma i Parlamenta uputio pismo predsjedniku Parlamenta Srbije Nebojši Stefanoviću, u kojem navodi da su stavovi koje je iznio o Republici Srpskoj nedopustivi.

Kako mu ni to nije bilo dovoljno, sve to je ponovio i pred novinarima i zatražio izvinjenje predsjednika srpskog parlamenta i pozvao ga na duel usred Beograda.

Očigledno je, dakle, da u BiH nema smiraja i da svako ko pomisli da je u ovoj razjedinjenoj zemlji dogovor moguć, pada u zablude. Taman kada se BiH u neku ruku odmorila od skandal majstora Harisa Silajdžića, uslijedili su novi udari na njen ustavni poredak, kojima se jedino valjanim i ispravnim smatraju stavovi koji dolaze iz Sarajeva. Bećirović je očigledno zaboravio da je samo jedan među jednakima i da nikakav stav sa memorandumom Parlamenta ne smije izaći kao stav Parlamenta i Kolegijuma, bez saglasnosti poslanika i druga dva člana istog tog Kolegijuma.

Ovaj dobro zamaskirani socijaldemokrata, vođen mržnjom prema Srbiji, na sve moguće načine osporava i pravo Republici Srpskoj na specijalne i paralelne veze sa Srbijom, koje su joj garantovane Dejtonskim sporazum.

Da je BiH uzavreli bosanski lonac očigledno je i zbog činjenice da je Lagumdžija uzurpirao ulogu Predsjedništva, Bećirović, koji ga slijedi u stopu i Predsjedništva, Ministarstva inostranih poslova i Parlamenta u cjelini i da su predizborni slogan ove stranke “Država za čovjeka” pretočili u slogan države samo po mjeri ovih prerušenih socijaldemokrata, koji bi cijelu državu da ustroje samo po svom aršinu.

Jedino je sigurno da ovakvim potezima BiH iz dana u dan sve jasnije trasira put u duboku političku krizu, iz koje je neće izvući ni oni koji se najviše kunu u njen opstanak, ali ni oni koji, kako bar deklarativno poručuju, stoje uz nju i njen opstanak. Dogovor i uvažavanje je jedino mogu sačuvati, a Bećirović i njemu slični sigurno će doprinijeti njenom još bržem raspadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana