Bebe pobjednici!

Cvija Mrkonjić

Koliko god da je javnost sa svih strana bombardovana tužnim vijestima, ima i priča koje i najtvrđa srca ispune toplinom.

Da neke od njih zaslužna je mogućnost vještačke oplodnje zahvaljujući kojoj je u posljednjih nekoliko godina u Srpskoj rođeno više stotina beba.

Iako brojke svjedoče o velikom broju dobijenih bića, treba imati na umu da borba ovih parova nije nimalo laka, jer liječenje nerijetko traje godinama.

Zato je pomoć RS, ali i lokalnih vlasti roditeljima koji pokušavaju da dobiju potomstvo vrlo značajna i za svaku pohvalu.

Parovi kojima je Fond zdravstvenog osiguranja finansirao oplodnju ne kriju zahvalnost, a treba da budemo zahvalni i mi, stanovnici Srpske, jer nas je više.

Bebe su nesumnjivo najbolja "investicija", zbog čega pozivam institucije da ulažu još više novca za finansiranje vještačke oplodnje, jer je neprocjenjivo bogatstvo zagarantovano.

Jedan pokušaj oplodnje košta više od 5.000 KM, što rijetko koja porodica može sebi priuštiti u vremenu kada većina stanovnika nastoji da zaradi za puko preživljavanje.

Sudeći prema pričama majki koje su prošle ova iskustva pokušaji vantjelesne oplodnje često ne uspijevaju odmah.

Neprospavane noći, brojni odlasci na vještačku oplodnju i stotine negativnih testova na trudnoću, tuga i suze, pa šok i nevjerica zbog pozitivnog rezultata - riječi su kojima ove žene najčešće opisuju ono kroz šta su prošle.

Ipak, upornost i istrajnost se isplate, jer radost koju roditeljima donose "bebe iz epruvete" ne može zamisliti onaj ko, na sreću, nije vodio borbu sa neplodnošću.

Zbog toga je neophodno da Fond počne da finansira i treći pokušaj oplodnje, kako bi lijepih priča bilo sve više. Nadam se da će priča o mamama i tatama, koji su za bebu uspjeli da se izbore uz pomoć stručnjaka, biti vjetar u leđa onima koji se još nisu uhvatili u koštac sa sterilitetom.

Jer, 129 beba rođenih iz procedura vještačke oplodnje rađenih u 2014. godini, te još 29 mališana koji su na svijet došli zahvaljujući lanjskim procedurama, te trudnice koje svakog časa čekaju da njihovo čedo, začeto na ovaj način, dođe na svijet neoboriv su dokaz da su bebe apsolutni pobjednici!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana