Batinaši i zelenaši

Darko Gavrilović

Vrh Ministarstva unutrašnjih poslova i policije Republike Srpske suočen je sa ozbiljnim izazovom - da li će spasiti kredibilitet te institucije ili će dopustiti da je hohštapleri iz sopstvenih redova uzdrmaju iz temelja i nastave da uriniraju po njoj i ogromnoj većini časnih policajaca.

Kredibilitet i ugled policije ozbiljno je kompromitovan skandaloznim postupcima petorice inspektora Centra javne bezbjednosti Banjaluka, koji su se zloupotrijebivši sve što im je država dala, svrstali sa druge strane zakona. Baš oni koje plaćamo da se bore protiv kriminala služili su kao najodaniji vojnici kriminalcima. Presretnuti telefonski razgovori policijskih inspektora sa optuženim za zelenaštvo, iznude i pranje novca Branislavom Smiljanićem Ćelom, koji su kao dokazi izneseni u sudskom postupku, potvrdili su ono o čemu se šuškalo od početka hapšenja grupe zelenaša - da su u kamatarenje do guše upleteni policijski službenici. Snimci njihove svakodnevne komunikacije otkrivaju da su inspektori bili Ćelini logističari i utjerivači dugova i na njegov poziv brutalno ubijali od batina, maltretirali i privodili svakoga ko bi se zamjerio njihovom gazdi. Da im je bio gazda potvrdio je u jednom od presretnutih razgovora i sam Smiljanić nazvavši inspektore svojim vojnicima. Nije pogriješio, inspektori su mu baš kao pravi vojnici poslije svakog prebijanja ili privođenja dužnika podnosili raport i zajedno sa njim se divili svojim "djelima".

Neki od vojnika iz Ćeline garde suspendovani su kada su zelenaši pohapšeni, ali su ekspresno vraćeni na posao, što baca sumnju da su u MUP-u imali zaleđinu. Da bi te sumnje odagnala Unutrašnja kontrola MUP-a RS dužna je da objasni i svojim šefovima i javnosti zbog čega istraga protiv inspektora nije dovedena do kraja i ako jeste, kako je moguće da oni sa kriminalom okaljanim biografijama i dalje predstavljaju državu.

Skandal sa inspektorima prijeti da baci u drugi plan sve dobro što policija svakodnevno radi i da sroza njen ugled. Skorašnja istraživanja javnog mnjenja pokazala su da je policija institucija u koju javnost Srpske ima najveće povjerenje. Teško stečeno povjerenje zahvaljujući pojedincima kao što su banjalučki inspektori preko noći se može raspršiti poput sapunice. Zato policijski vrh mora hitno i oštro reagovati i pokazati da nam u plavom ne trebaju batinaši i zelenaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Američka dresura
Američka dresura
Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
Kockanje zdravljem
Kockanje zdravljem
Znate l' onu našu
Znate l' onu našu
Novi izbori, stara lica
Novi izbori, stara lica
Natalitet
Natalitet
Miriše na novu krizu
Miriše na novu krizu
Vrijeme je za školu
Vrijeme je za školu
To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana