Bastion

Aleksandar Stojanović

Nakon svetovasilijevske litije u Nikšiću, na kojoj se spontano okupilo više hiljada ljudi, u slavu praznika Svetog Vasilija Ostroškog, crnogorska policija je privela i zadržala na 72 časa jednog od najcjenjenijih vladika Srpske pravoslavne crkve, episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija sa još sedam sveštenika ove eparhije zbog optužbi da su oni bili organizatori litije.

 

Scene koje su mogle da budu viđene u Crnoj Gori, Srbi i srpska crkva nisu vidjeli još od komunističkih progona sveštenstva i monaštva, kada je odmah nakon kraja Drugog svjetskog rata mučki ubijen mitropolit Joanikije sa 120 sveštenika, a njegov nasljednik Arsenije osuđen na 11 godina robije zbog navodnog “organizovanja grupe od pet lica za rušenje vlasti”. Režim najdugovječnijeg evropskog vladara predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića još jednom je pokazao da ne planira da okonča torturu, progon i zatiranje svega što u svom imenu ili biću ima predznak “srpski”.

Kao i svaki put do sada, sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske ni sada nije dozvolilo da ih provokacije natjeraju na nasilje i fizički obračun sa policijom. A to bi režim jedva dočekao, da bi Srbi opet bili etiketirani kao agresori ili nasilnici. Umjesto toga ulicama Nikšića, Berana, Pljevalja i drugih gradova začula se molitva “Oče naš”. I nikad nigdje riječi “da se sveti ime tvoje, da dođe carstvo tvoje i bude volja tvoja...” nisu se tako otjelotvorile kao u Crnoj Gori.

Sa usana tihe riječi zvonile su glasnije nego bilo koja policijska sirena, a u toj molitvi, dostojanstvu, slozi i jedinstvu vjernika javio se sam Sveti Vasilije. Odgovor tiraniji bila je molitva.

Iako su ga htjeli uvesti u maricu, vozilo u kojem bi trebalo da voze istaknute narko-bosove “škaljarskog” i “kavačkog klana”, dostojanstvo i veličina koju je vladika Joanikije pokazao, kada je pozvao vjernike da se uzdrže od nasilja i da ne krive policajce koji obavljaju svoj posao, vjerovatno je najveličanstveniji prizor koji su ljudi mogli da vide.

Crna Gora danas je bastion odbrane pravoslavne vjere. Vjernici i sveštenici od palica brane se krstom, od progona molitvom, a od bezbozništva vjerom pravoslavnom.

Poruka koju nam šalju sveštenici i vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske treba svima da nam bude primjer da u najtežim danima, dok smo mnogima trn u oku, budemo jedinstveni, da se ne dijelimo po partijskim ili bilo kojim drugim osnovama, da štitimo identitet, istoriju i biće našeg naroda.

Proći će ovi teški dani, vaskrsnuće crkva u Crnoj Gori i kao što Njegoš reče “iza tuče vedrije je nebo, iza tuge bistrija je duša, iza plača velje pojača”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana