Barijere za investitore

Marina Čigoja
Barijere za investitore

Iako se predstavnici domaće vlasti često hvale da čine brojne napore da bi poboljšali poslovnu klimu u BiH, ako je suditi prema ocjenama brojnih međunarodnih, ali i domaćih institucija, svi ti silni napori nisu urodili plodom.

Duge i komplikovane procedure u vezi sa registracijom preduzeća i dobijanjem građevinskih dozvola i dalje su najveći problemi sa kojima se strani investitori suočavaju u BiH.

Tako, Savjet stranih investitora u "Bijeloj knjizi" za 2011. godinu ukazuje na činjenicu da je samo za početak poslovne aktivnosti u BiH potrebno 12 proceduralnih postupaka, koji traju 60 dana.> U odnosu na 2009. godinu situacija se u 2010. godini čak i pogoršala, jer je postupak postao skuplji i kompleksniji.

Kada su u pitanju građevinske dozvole, ni tu situacija nije ništa bolja. Tako se BiH, prema izvještaju Svjetske banke "Donig Business 2011", trenutno nalazi na 139. mjestu po jednostavnosti i brzini dobijanja građevinskih dozvola, dok je prošle godine zauzimala 136. poziciju. I u tom segmentu vidimo da se situacija pogoršava i da investitori s pravom gledaju na BiH kao na zemlju u koju je svako ulaganje avantura sa vrlo neizvjesnim krajem.

Naravno, problemi registracije i dobijanja građevinskih dozvola samo su neki u moru neriješenih pitanja koje BiH ima. Prije svih, tu su nedosljednost i složenost sistema oporezivanja, kao i neefikasna prinudna naplata i brojne opštinske takse, nedorečeni zakoni, izostanak podsticajnih mjera, brojni nameti...

Ako se tome još doda nestabilna politička situacija, s obzirom na to da BiH ni devet mjeseci poslije izbora nema formiranu izvršnu vlast, jasno je zašto investitori sve više zaobilazile BiH u širokom luku.

Dovoljan pokazatelj o stanju u BiH i pažnji koju poklanja investitorima su i procjene Bečkog instituta za ekonomske studije o privlačenju investicija u zemljama istočne i centralne Evrope, prema kojima je BiH, sa 100 miliona evra investicija, koliko se procjenjuje da će privući u ovoj godini, stavljena na samo dno.

Nadamo se da će svi ovi podaci biti dovoljni da se domaće vlasti konačno trgnu i sa riječi pređu na djela i ozbiljno prionu na posao, da bi građanima ove zemlje omogućili makar ono minimalno, kao što je mogućnost da se zaposle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana