Bapske priče o vakcinama

Anita Janković-Rečević

Za vakcine se s pravom može reći da su jedan od najznačajnijih izuma u svijetu jer su zahvaljujući njima iskorijenjene mnoge zarazne bolesti i čovječanstvo spašeno od propasti.

 

Međutim, loša edukacija i bapske priče u kombinaciji sa pametovanjem kvazistručnjaka posljednjih godina dovele su do toga da mnogi građani na vakcine gledaju kao na “otrov” koji izaziva autizam, hendikepiranost i mnoga druga teška stanja. Ti glasni i agresivni stavovi zagovornika antiimunizacije, kojima je na ruku išla velika pasivnost medicinara, lako su doprli do glava lakovjernih roditelja, koji su po prirodi najosjetljiviji na svoje mališane.

Takva klima dovela je do opšteg pada obuhvata vakcinacije djece što je probudilo neke davno uspavane bolesti. Epidemija morbila krajem prošle ali i početkom ove godine zahvatila je gotovo cijeli region, a u Srbiji su boginje odnijele na desetine života, što nije bilo zabilježeno u posljednjih dvadeset godina.

U RS je samo lani registrovano 271 oboljeli od zaraznih bolesti koje su mogle biti spriječene vakcinacijom, a epidemije morbila proglašavane su u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Modriči. Samo od marta do avgusta ove godine u Srpskoj je prijavljeno 80 oboljelih od boginja, od čega 66 nije bilo vakcinisano.

Na svu sreću, strah od zaboravljenih bolesti natjerao je roditelje u Srpskoj da redovnije dovode mališane na imunizaciju. Tako obuhvat MRP vakcinom ni u jednoj regiji u RS ove godine nije niži od 80 odsto, ali to nije dovoljno jer je za kolektivni imunitet neophodno da se vakciniše 95 odsto generacije. Nevjerne Tome treba da se zamisle nad onim što misle i govore ako ne žele da nam se vrati dječija paraliza i druge zarazne bolesti koje su harale prije pronalaska vakcina.

Istina je da u vremenu demokratije niko nikome ne može osporiti pravo da bira, ali ako neko odbije da vakciniše svoje dijete, on ne ugrožava samo zdravlje svoga mališana već i zdravlje njegovih drugara iz vrtića i škole. Na taj način smanjiće se kolektivna otpornost na zarazne bolesti  a na to niko nema pravo. Stoga u odbrani vakcinacije medicinski radnici, koji jedino i treba da imaju pravo glasa jer stavove zasnivaju na struci, moraju biti glasniji od zagovornika antiimunizacije, jer ova borba praktično znači život ili smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana