BANU

Svjetlana Taduć
BANU

Da je ova zemlja potpuno skrenula sa kolosijeka pokazuje i najnoviji pokušaj Bošnjaka sa se sami upišu u istoriju!

Senat Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) došao je na ideju da organizuje naučne skupove o stogodišnjici balkanskih ratova, međunarodni naučni skup o bosanskom jeziku, te da se odabere ko će iduće godine imati čast da počne sa izradom izvještaja o stanju nacije Bošnjaka.

Izradiće se, pod palicom BANU, i mape kulturne baštine, te nacionalni kalendar Bošnjaka, za koji nije rečeno čemu će služiti.

U BANU su smislili da izrade i bosansku enciklopediju, takozvanu "enciklopediju bosnika".

Sve to ne bi bilo toliko sporno da se ovim ne ide stopama stvaranja bošnjačke jednonacionalne države na Balkanu koja nema uporišta u istoriji niti u jednom Ustavu svijeta.

Nejasno je i koga predstavlja BANU, Bošnjake ili Bosance, jer u jednom času se spominje jedan, a u drugom drugi naziv pripadnika jednog naroda, a na koga se pri tome misli niko pouzdano ne zna, čak ni u BANU.

Pored toga, pitaju se mnogi, ko je dao legitimitet jednom udruženju građana kakvo je BANU, da piše istoriju, enciklopediju bošnjačke nacije, bosanskog jezika, kulture, identiteta... Pitanje je i koliko će BANU pri tome da poštuje principe pisanja tako ozbiljnih djela, jer se pri ranijim naučnim dostignućima te vrste nije vodilo računa o ispravnim istorijskim činjenicama.

Još je spornija legitimnost rada institucije čije je iniciranje podržano od strane Islamske vjerske zajednice u BiH pod palicom Mustafe Cerića i muftije Muamera Zukorlića kojeg Bošnjaci u Srbiji, osim u jednom dijelu Novog Pazara, ne smatraju svojim predstavnikom.

U redu je da Bošnjaci kojih danas ima u svim državama nekadašnje Jugoslavije imaju ustanovu putem koje će biti povezani, ali BANU to svakako nije.

Prema zadacima koje su postavili pred sebe i načina na koji su ih postavili, gotovo je sigurno da uticaj BANU neće biti onakav kako su to zamislili Cerić i Zukorlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana